Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prvý prenos ochorenia z potkana na človeka
Zdielať na

Prvý prenos ochorenia z potkana na človeka

Archívna reportáž

HONG KONG / Lekári prvýkrát objavili u človeka zriedkavé ochorenie potkanov, hepatitídu E. Chorobu diagnostikovali u 56-ročného muža. Vedci doteraz nevedeli o tom, že by choroba bola prenosná z potkana na človeka.

"Doterajšie laboratórne pokusy preukázali, že vírus potkanej hepatitídy E nemôže byť prenesený na opice a ľudský vírus hepatitídy A nemôže byť prenesený na potkany," hovorí doktor Siddharth Sridhar, profesor na Univerzite v Hong Kongu, ktorý dodáva, že opice majú k ľuďom veľmi blízko, čo sa týka náchylnosti k prenosom chorôb.

Riziko toho, že sa potkania hepatitída E môže preniesť na človeka, bolo podľa profesora Sridhara podcenené. U 56-ročného muža sa choroba prejavila potom, ako absolvoval transplantáciu pečene po chronickom ochorení hepatitídou B. Naďalej vykazoval známky abnormálnej funkcie pečene, bez zjavných príčin.

Skúmanie preukázalo známky imunologickej reakcie na hepatitídu E, ktorá je hlavnou príčinou vírusovej hepatitídy u ľudí na celom svete. Avšak všetky výsledky testov na ľudskú podobu vírusu boli negatívne.

Genetický rozbor vírusu, ktorý napadol muža, odhalil podobnosti s potkaňou formou choroby a mužovi poskytli antivirálnu liečbu. "Pacient je vyliečený a v tomto štádiu sa už uňho nedajú detekovať vírusy," povedal Sridhar. Lekársky tím potom chcel vedieť, ako sa choroba dokázala dostať z potkana na človeka. Predpokladajú, že muž dostal chorobu od potkanov, ktoré sa rozmnožili na skládke odpadu pri jeho dome.

"Vírus potkanej hepatitídy E sa teda pridáva na zoznam infekčných ochorení ako dôležitý patogén, ktorý sa dokáže preniesť z potkana na človeka," vyhlásil Sridhar. Podľa lekárskeho tímu je najdôležitejším spôsobom prevencie obmedzenie počtu potkanej populácie a zabezpečenie toho, aby neboli voľne pohodené odpadky, na ktorých sa potkany priživujú.

Profesor Martin Hibberd z London School of Hygiene and Tropical Medicine považuje "za veľmi málo pravdepodobné", že by sa vírus prenášal aj medzi ľuďmi.

Imunitný systém pacienta z Hong Kongu bol oslabený, keďže nedávno podstúpil transplantáciu pečene, z čoho vyplývalo vyššie riziko infekcie. "Väčšina ľudí sa v takomto stave nenachádza, takže to nie je všeobecné ohrozenie pre ľudí," povedal pre portál CNN Hibberd. Dodal však, že "po tomto prípade by sme sa mali bližšie venovať tomuzto vírusu, aktívne ho hľadať, najmä u ľudí s oslabenou imunitou. Vírus sa zdá byť  relatívne rôznorodý, čo naznačuje, že jestvuje už dlhšiu dobu."

Hepatitída spôsobuje zápal pečene, za ktorým stoja rôzne vírusy, najčastejšie vírusy hepatitídy A, B a C, ktoré sa šíria buď cez kontaminované jedlo a vodu, alebo krvou či inými telesnými tekutinami.

Ľudská podoba hepatitídy E sa typicky prenáša znečistenou vodou a podľa odhadov nakazí každý rok okolo 20 miliónov ľudí na svete. 3,3 milióna má podľa WHO aj prejavy. V roku 2015 spôsobila približne 44 tisíc úmrtí, teda 3.3% všetkých úmrtí spôsobených hepatitídami. Zvieracia podoba choroby infikuje predovšetkým diviaky, ošípané, jelene ale aj potkany a iné hlodavce.

Potkany môžete stretnúť aj v slovenských nemocniciach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy