Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Závislosť je pozostatok po virálnej infekcii, tvrdia vedci
Zdielať na

Závislosť je pozostatok po virálnej infekcii, tvrdia vedci

Archívna reportáž

LONDÝN / Závislosť môže pochádzať zo starodávneho vírusu, vraví nová štúdia. Vedci našli v ľuďoch s tendenciou k závislosti zvyšky vírusu HK2, ktorý je starší ako ľudstvo. Ovplyvňuje tvorbu dopamínu a tak môže hrať úlohu v tom, či človek podľahne závislostiam.

Pradávny retrovírus, ktorý je starší ako moderné ľudstvo, je podľa vedcov možno vysvetlením toho, prečo ľudia trpia závislosťou. Výskumníci študovali používateľov drog v dvoch mestách a prišli na to, že v porovnaní s všeobecnou populáciou mali až trojnásobne často zvyšky vírusu HK2 v rámci istého génu vo svojej DNA.

Vírus pochádza minimálne z čias Neandertálcov a je prítomný v géne RASGRF2 zhruba u 5-10% ľudí, ktorý vedci nazývajú aj "génom rozkoše", pretože zvyšuje aktivitu dopamínu v mozgu.

Táto časť populácie by tým pádom mohla byť viac náchylná na závislosť, vravia vedci. Tím z univerzít z Oxfordu a Atén našli vírus u 34% používateľov drog v škótskom Glasgowe, v porovnaní s iba 9.5% bežnej miestnej populácie a u 14% gréckych pacientov, v porovnaní  s len 6% populácie Grécka. Retrovírusy sú vírusy, ktoré majú schopnosť vstreknúť svoju DNA do genómu hostiteľa.

Podľa výskumníkov je toto tretí prípad, kedy sa retrovírusy spájajú so škodlivým vplyvom na ľudí, po objavení vírusu HIV a ľudského T-lymfotropického vírusu (HTLV). Vírus HK2 je prítomný vo všetkých ľuďoch,no v géne RASGRF2 sa vyskytuje len zhruba v každom desiatom človeku.

Podľa štúdie sú títo ľudia "náchylní rôznym druhom závislého správania, aj v pozitívnom zmysle," povedal výskumník z aténskej univerzity, Gkikas Magiorkinis pre CNN.

Jedna štúdia z roku 2012 spájala rovnaký gén s nárazovou konzumáciou alkoholu, tzv. binge-drinking. Vedci tiež tvrdia, že skúmanie málo prebádanej, takzvanej "tmavej" časti genómu, ktorý teraz skúmali, pomôže "odhaliť ďalšie tajomstvá genómu."

"Endogénne ľudské retrovírusy tvoria až 8% genómu a doteraz neboli spájané s ľudskými ochoreniami," vraví Magiorkinis a dodáva: "Verím, že študovaním tohto ťažko pochopiteľného "tmavého" genómu nám umožní pochopiť značnú časť doteraz nevysvetlenej rozmanitosti ochorení."

V širokej škále závislostí je aj závislosť od počítačov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy