Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
S Akadémiou vied má komunikovať vypískaný odborár
Zdielať na

S Akadémiou vied má komunikovať vypískaný odborár

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerka školstva predstavila nového zamestnanca zodpovedného za komunikáciu so Slovenskou akadémiou vied. Spory s vedcami vznikli pre doteraz neúspešnú transformáciu ústavov SAV, ktoré sa mali stať verejnými výskumnými inštitúciami. Vyostrili sa natoľko, že ministerka hovorila o politickom angažovaní sa vedcov.

Ešte pred niekoľkými hodinami bol šéfom odborov Slovenskej akadémie vied, už ho však ministerka školstva predstavila ako špeciálneho zamestnanca rezortu.

"Ministerstvo zamestná pracovníka, ktorý sa bude špecializovať na kontakty a komunikáciu so Slovenskou akadémiou vied. Sme veľmi radi, že sa nám ho podarilo získať na spoluprácu," vyhlásila ministerka školstva Martina Lubyová.

"Nečakal som, že by bolo potrebné nejakého mediátora. Možno by stačilo vydať zmysluplné metodické pokyny, " reaguje Pavol Šajgalík, predseda SAV.

Organizátor septembrového protestu časti vedcov sa ale pýta, či si ministerka vybrala správne. Bolo to totiž práve vystúpenie Andreja Rusnáka, ktoré na proteste ako jediné sprevádzal piskot. Tvrdí, že to bolo preto, lebo citoval plné znenie vyjadrenia Generálnej prokuratúry o plánovanej transformácii.

Priznáva, že po proteste padol návrh aj na jeho odvolanie z funkcie šéfa odborov, vidí za tým ale vraj osobné ambície kolegyne: "Tento návrh dala pani podpredsedníčka, je pravdepodobné, že sa chcela stať predsedníčkou," hovorí Andrej Rusnák.

"Človek, ktorý je na čele odborov a postaví sa proti pracovníkom, ktorí pravdepodobne by ho aj tak odvolali, tak ministerkou je vymenovaný za nejakého vyjednávača, ak to dobre chápem, tak to je také paradoxné," vraví Imrich Barák z Iniciatívy Veda chce žiť.

Ministerka školstva je ale presvedčená o tom, že na tento post vybrala toho správneho človeka.

"Má naozaj podporu podľa môjho názoru obrovskej väčšiny pracovníkov SAV," povedala ministerka.

Kým podľa pôvodného plánu sa mali ústavy plynule pretransformovať na verejné výskumné inštitúcie, podľa súčasného plánu musia zaniknúť a vzniknúť nové, čo predstavuje problém.

"Predsa nemôžeme priviesť ústavy SAV ku krachu prerušením kontinuity," vyhlásil predseda SAV Šajgalík.

Pozrite si ako o návrhu zákona o SAV hlasovali v slovenskom parlamente:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy