Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Verejnosť sa pýta, ako sa k vzdelaniu dostal. Danko o svojom titule mlčí
Zdielať na

Verejnosť sa pýta, ako sa k vzdelaniu dostal. Danko o svojom titule mlčí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda parlamentu Andrej Danko sa pýši tým, že je vyštudovaný právnik a právnickú prax v minulosti aj vykonával. Ale v uplynulých dňoch sa spochybňuje, ako sa k titulu dostal. Preto sa médiá pýtali, ako je to s titulmi aj u ďalších politikov.

Otázky okolo titulu doktora práv Andreja Danka naďalej pretrvávajú. Zatiaľ čo väčšina nami oslovených politikov nemala problém zverejniť práce, na základe ktorých svoje tituly získali, titul predsedu parlamentu je naďalej opradený rúškom tajomstva. "Vyhlasujem, že som riadny absolvent Univerzity Komenského v Bratislave, riadne som ukončil aj doktorandské štúdium, ako aj advokátske skúšky," uviedol vo svojom stanovisku Andrej Danko, predseda SNS. 

Avšak na tej univerzite získal Danko len magistra. Neskôr sa potvrdilo, že titul JUDr. naozaj získal, a to na Univerzite v Banskej Bystrici. Požiadali sme teda o jeho rigoróznu prácu, ale Danko ju univerzite zakázal ukázať, keď sa o ňu začal zaujímať Denník N. Samotná univerzita sa k tomu vyslovila nasledovne: "Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici potvrdzuje existenciu rigoróznej práce JUDr. Andreja Danka z roku 2000, ale zároveň rešpektuje jeho podanie zo dňa 21. 9. 2018, ktorým vyjadril svoju vôľu nesprístupniť predmetnú rigoróznu prácu."

​Zo strany politikov sa ozývajú rôzne názory. "Kapitán Danko sa správa ako klasický zbabelec. Keďže novinári chceli zverejniť jeho rigoróznu prácu, tak rýchlo požiadal univerzitu, aby to v žiadnom prípade nezverejňovali. Asi sa má za čo hanbiť," uviedol Igor Matovič, predseda OĽANO. "Myslím si, že zverejnenie alebo nezverejnenie rigoróznej práce je na pánovi predsedovi, neprináleží mi komentovať jeho rozhodnutie, má na to plné právo," vyjaril sa nezaujato Peter Pellegrini, predseda vlády. 

Médiá opakovane žiadali o poskytnutie predmetnej práce, o ktorej je známy len názov Verejná správa a jej charakteristické črty. NR SR na základe toho poskytla svoje stanovisko: "Andrej Danko minulý týždeň neutajil svoju rigoróznu prácu, ale zúžil okruh oprávnených osôb na oboznamovanie sa s prácou. Predseda parlamentu tak umožnil do práce nahliadať výlučne osobám zodpovedným na UMB v Banskej Bystrici."

​Dankova ministerka školstva Martina Lubyová stojí za predsedom parlamentu. "Absolútne chápem, keď je niekto opatrný, pretože sme sústavne predmetom útokov," povedala Martina Lubyová. "Pravidlá, ktoré sú platné dnes, sa nemôžu retroaktívne uplatňovať na práce, ktoré boli platné predtým. Nie je možné hodnotiť starú prácu za nových pravidiel," dodala. "Plagiáty boli plagiátmi vždy a etika a slušnosť pri tvorbe prác platili vždy. Takže to, aký bol vtedy zákon, je nepodstatné," oponuje nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý.

Ostatní politici dostali rovnako možnosť oboznámiť médiá, ako sa k svojim titulom dostali. "Ja som absolvoval inžinierske štúdium v Košiciach a moja diplomová práca bola na tému konsolidované účtovné závierky," povedal Peter Pellegrini. 

MInister životného prostredia Laslo Sojmos zas vyštudoval Tepelné a jadrové stroje a zariadenia, Richard Sulík robil diplomovou prácou o rovnej dani. Minister dopravy Érsék sa ako študent podieľal na výskume šermu. Prekvapil aj Boris Kollár, ktorý sa venoval zmene klímy na Kysuciach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy