Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Nové logo hokejovej reprezentácie skúma ministerstvo vnútra
Zdielať na

Nové logo hokejovej reprezentácie skúma ministerstvo vnútra

BRATISLAVA / Nové logo Slovenského zväzu ľadového hokeja a slovenskej hokejovej reprezentácie rozpútalo vojnu. A to pre tri hokejky pod dvojkrížom, ktoré nahradili troj-vršie. Ministerstvo vnútra aktuálne skúma, či nedošlo k hanobeniu národného symbolu. Rezort školstva poslal zväzu výzvu, aby symbol opravilo.

Zdvihnuté hokejky ako symbol radosti z úspechu a teda nové logo slovenského zväzu ľadového hokeja malo od začiatku svojich podporovateľov aj odporcov. A aj keď sa vraví, že každý zázrak trvá tri dni, tentoraz debaty neutíchli ani po viac ako dvoch týždňoch.

"SZĽH je momentálne vo fáze registrácie ochrannej známky na Úrade priemyselného vlastníctva. Na úrad prišla jedna pripomienka, ktorej obsah nám nie je známy. Ostatné špekulácie nebudeme komentovať," uviedol Peter Jánošík, hovorca zväzu. 

Ministerstvo žiada nápravu 

Také jednoduché to ale nebude. Ku kritikom sa totiž pridalo aj ministerstvo školstva. "Ministerstvo školstva vyhodnotilo, že prišlo k porušeniu zmluvy o poskytnutí príspevku v rámci zákona o športe a v tomto zmysle bude aj konať," informovala hovorkyňa ministerstva školstva Ria Feik Achbergerová.

Rezort zároveň zaslal výzvu na nápravu, ktorú musí splniť do 10 dní. "Aby uviedol logo a symboliku do správneho tvaru ako požaduje zmluva," dodáva Achbergerová. 

Hanobenie štátneho symbolu 

Ministerstvo školstva teda nečakalo na verdikt ministerstva vnútra, či je alebo nie je nové hokejové logo hanobením alebo znevažovaním štátneho symbolu. "Ministerstvo vnútra nemá problém s použitím loga avšak musí byť všetko v súlade so zákonom. So SZĽH rokujeme a snažíme sa nájsť také zákonné riešenie pre použitie loga," vysvetlil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Aktuálne všetky náležitosti skúma hlavný štátny radca pre heraldiku.Ten hovorí, že štátna reprezentácia musí na medzinárodných podujatiach používať štátny znak.

Strata dotácií

Pozmenenú podobu štátneho symbolu v hokejovom logu najviac kritizoval podpredseda SNS Anton Hrnko. Na sociálnej sieti mal od 6. septembra k dnešnému dňu päť statusov, v ktorých dokonca pohrozil odobratím dotácii. Potvrdilo to napokon aj ministerstvo školstva. 

V roku 2018 by mal hokej dostať celkovo takmer 7 miliónov 300 tisíc eur rozdelených do štyroch splátok. "Ak SZĽH neodstráni a nevykoná nápravu, to znamená, že symbolika nebude uvedená tak, ako je v zmluve, bude mu krátený príspevok," povedala Achbergerová. Momentálne je to všetko na úrovni právnických debát. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy