Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Pozor, prichádzajú mrazy. Pripravte na ne aj svoje rastliny
Zdielať na

Pozor, prichádzajú mrazy. Pripravte na ne aj svoje rastliny

BRATISLAVA / Pripravte sa na skutočnú zimu. Pokojne vytiahnite teplú bundu a čiapku. V horských dolinách môže byť až päťstupňový prízemný mráz a tesne pod nulou by malo byť na celom území Slovenska. Záhradkári by sa mali tiež špeciálne pripraviť. Mráz totiž môže poškodiť viacero rastlín.

V stredu ráno nebudú omŕzať iba uši a prsty ľudí, ale aj rastliny v záhradách, samozrejme, ako-ktoré. "Teplota by mohla poklesnúť na niektorých miestach až pod mínus 5 stupňov, naozaj to budú silné prízemné mrazy," uviedol meteorológ Daniel Cibula. 

Týka sa to hlavne horských dolín v oblastiach Kysúc, Oravy, Liptova, alebo Spiša. "Na juhu stredného Slovenska, na severovýchode a môžu aj na Záhorí," dodal Cibula. Ojedinele sa môžu objaviť aj na ostatnom území. Najkritickejšie to býva nadránom okolo piatej - šiestej hodiny, kedy teploty klesnú najnižšie.

Ovocné stromy ako napríklad jablone neutrpia, ak jablká zostanú na strome. Pokiaľ ide o zeleninu, tá je už zvyčajne pozberaná. "Citlivé by mohli byť napríklad jahody alebo veľkolisté okrasné kríky," povedal záhradný architekt Martin Čurda. Takisto niektoré tropické okrasné rastliny v črepníkoch v záhrade alebo na okenných parapetách. Tie treba presunúť dovnútra.

Čo sa vziať nedá, to môžeme narýchlo prikryť buď mikroténovou fóliou alebo nejakým prírodným materiálom.

Pozrite si archívnu reportáž. V Tatrách mali víchricu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy