Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Komunálne voľby sa blížia, ale starostom nechce byť nikto
Zdielať na

Komunálne voľby sa blížia, ale starostom nechce byť nikto

TURIEC / Všetky kandidátky na primátorov miest a starostov obcí sú už uzatvorené, no niektoré zostali prekvapujúco prázdne. Napríklad v dvoch dedinách na Turci, v Moškovci a v Slovenskom Pravne. Tamojšie starostky sa rozhodli, že už ďalej sa starostovskej stoličke sedieť nebudú.

Anna Staňová je hlavou obce už štvrté volebné obdobie. Lenže okrem toho, že riadi malú dedinku Moškovec, má na starosti aj poľnohospodárske družstvo pri Martine. A to je hlavný dôvod, prečo už nechce šéfovať na obecnom úrade. "Už celé volebné obdobie som mimo obce Moškovec a dochádzam starostovať. Môj názor na to je, že starosta je pre obec a nie obec pre starostu," uviedla Anna Staňová, starostka Moškovca. 

Rovnaká situácia je v Slovenskom Pravne. Aj Eva Pálešová je dosluhujúca starostka, ale má preto iné dôvody. "Mám zdravotné dôvody a keďže by som sa chcela tomu venovať naplno, tak najprv by som si chcela vyriešiť zdravotný stav," povedala Eva Pálešová, starostka Slovenského Pravna. 
 Obe dediny majú teda spoločný problém, niet žiadneho kandidáta, ktorý by sa chcel stať ich nástupcom. "Starostka nasadila latku vysoko a preto sa možno každý zľakol, že nebude mať šancu," povedala obyvateľka Slovenského Pravna.

Tieto obce ležia v okrese Turčianske Teplice. No tento problém sa zrejme vyskytol aj v ďalších kútoch Slovenska. "Zatiaľ nepoznáme presné číslo obcí, kde nebude nikto kandidovať na post starostu, respektíve primátora, nakoľko tieto obce nemajú povinnosť to niekde dávať do akéhosi centrálneho dátoviska, alebo úložiska," objasnil Michal Kaliňák, hovorca ZMOS "Po týchto komunálnych voľbách budú nasledovať doplňujúce komunálne voľby, už iba výlučne k postu starostu obce," dodal Michal Kaliňák.

Spomínané dve starostky teda budú musieť počkať, ako dopadnú doplňujúce voľby a až potom môžu odovzdať svoj mandát víťazovi.

Pozrite si aj reportáž o starostovi, ktorý si neprávom privlastnil pozemky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy