Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Starosta v úrade skončil. Podľa súdu obral o pozemky až šesť ľudí
Zdielať na

Starosta v úrade skončil. Podľa súdu obral o pozemky až šesť ľudí

ZUBNÉ / Starosta obce Zubné v humenskom okrese doúradoval. Krajský súd v Prešove ho právoplatne uznal vinným zo zločinu podvodu. Ešte v roku 2006 mal o pozemky v okrese pripraviť dokopy šesť ľudí. Vyviazol s podmienkou, no verdikt znamená, že na pôsobenie na starostovskej stoličke už pomýšľať nemôže.

Udalosti sa mali odohrať ešte v roku 2006. Problém zaregistroval 81-ročný pán Ján. Po tom, ako mu zomrela mama, zistil, že pozemky, o ktorých bol presvedčený, že ich bude dediť, mu nepatria. Upozornil aj príbuzných, pretože aj oni prišli o pozemky. "Choďte si overiť, či aj vaše nezobrali. A ukázalo sa, že aj jedného bratranca a aj druhého bratranca," uviedol poškodený Ján Pažúr.

Má ísť o parcely v Zubnom, vo Veľopolí, Vyšnom Hrušove aj v Papíne. Z podvodu prokurátor obžaloval starostu obce a ďalšiu osobu. Starosta sa bránil, že problémom môže byť jeho priezvisko, ktoré je v obci frekventované. "Netvrdil som, že pozemky sú na sto percent moje. Ja som to riadne osvedčil na základe notárskej zápisnice. Došlo k mylnému prevedeniu pozemkov, čo vôbec nepopieram" tvrdil odsúdený Vladimir Pažúr. Poškodený potvrdil, že menovcov je v dedine mnoho, avšak v tom chyba byť nemôže: "Pažúrovcov je tu veľa, lenže moja mama sa volala po svojich rodičoch Simová. Takže aký omyl to môže byť?!"

​Podľa rozsudku Krajského súdu v Prešove mali obžalovaní predstierať, že nehnuteľnosti nadobudli ich predkovia dedením a následne im ich v 80. rokoch ústne darovali a od tej doby ich užívajú ako svoje vlastné. "Ja som ho dovtedy obrábal, pretože som tu s mamou žil, takže tam nemohlo ísť o žiaden omyl, že to bolo vydržaním," povedal Ján Pažúr. 

Kým Okresný súd v Humennom starostovi uložil trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom a probačným dohľadom na dva roky a 6 mesiacov, Krajský súd v Prešove bol menej prísny. "Uložil trest odňatia slobody vo výmere jedného roku na skúšobnú dobu 20 mesiacov," informovala Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji. Starostovi hrozilo až 10-ročné väzenie, no senát pristúpil k mimoriadnemu zníženiu trestu. Zohľadnil, že obžalovaný vedie riadny život a hľadí sa naňho, ako keby odsúdený nebol. "V súčasnosti sú splnené podmienky na mimoriadne zníženie trestu pod dolnú hranicu, s prihliadnutím aj na dĺžku doby, ktorá ubehla od spáchania trestného činu," dodala Ivana Petrufová.

O pozemky mal podľa rozsudku dokopy obrať šesť ľudí a tí na výsledok procesu čakajú od roku 2006. "Ani moji príbuzní to ešte nemajú vybavené," povedal Ján Pažúr.

Odsúdenie pre starostu znamená, že na svojom poste už doúradoval. "Odsúdenie za úmyselný trestný čin automaticky znamená zánik mandátu starostu. To znamená, že obec do najbližších volieb povedie zástupca starostu," dodal Michal Kaliňák, odborník na samosprávu. 

Aj vo Valaskej Dubovej sa musel starosta obhajovať pred súdom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy