Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľudia už v obchode nesmú kupovať za poukážky. Podľa majiteľky je za tým starosta
Zdielať na

Ľudia už v obchode nesmú kupovať za poukážky. Podľa majiteľky je za tým starosta

SVINIA / Vo Svinej na východe Slovenska sa niektorým miestnym nepáči, že zo zoznamu obchodov, do ktorých chodia nakupovať za sociálne poukážky, jedna prevádzka vypadla. Mali tam vraj najlepšie ceny. Majiteľka je presvedčená, že zo zoznamu vypadla preto, lebo jej manžel ohlásil, že sa chystá kandidovať.

Do obchodu Veroniky Bendikovej prichádzali najmä ľudia z osady. Mohli tam totiž platiť aj sociálnymi poukážkami. Ona zas potom s nimi išla na obecný úrad, kde ich jej preplatili.

Pri jednej z návštev na úrade sa mal jej manžel pochváliť starostovskými ambíciami. Odvtedy vraj majú s úradujúcim starostom problém. "To sa chce pomstiť. Keď sa dozvedel, že chcem ísť kandidovať na starostu tak začal mi znepríjemňovať všetko," vraví manžel majiteľky obchodu Vladimír Bendik. 

Obľúbený obchod

Miestni roky nakupovali v troch obchodoch v dedine. Obec po novom uzavrela zmluvy už len s dvomi prevádzkami. Jedna strana hovorí o kvalite potravín, tá druhá o pomste a vydieraní.

Starosta akúkoľvek pomstu odmieta. Rozhodli sa tak na základe skúseností. V obchode, ktorý prevádzkujú Bendikovci vraj bol neraz problém s porušením práv spotrebiteľa. Paradoxne však ide o obchod, v ktorom končila väčšina vydaných poukážok. Niekedy aj viac ako 80 percent.

Podľa starostu žiadne pravidlá pre uzatvorenie zmlúv s konkrétnymi prevádzkami neexistujú. "Dôvodov bolo viacero. Ochrana spotrebiteľa, ale ja si myslím, že obecný úrad by mal dbať na to, aby chránil občanov pred určitými nekalými vecami," bráni sa starosta Miroslav Nawrat. "O cenách by som sa vôbec nerozprával lebo cena a kvalita to je veľký rozdiel," dodal. 

Kandidatúra neistá

Manžel majiteľky obchodu ešte nevie či bude kandidovať. V trestnom registri má záznam. S právnikom sa chce poradiť kedy bude zahladený. Jeho kandidatúra je teda neistá. Za to však na terajšieho starostu pre poukážky vraj podal na starostu trestné oznámenie. " Za vydieranie a zneužite právomoci verejného činiteľa," uviedol Bendik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy