Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zviera už viac nie je vec, ale ľudia sa ich naďalej zbavujú. Hrozí im za to väzenie
Zdielať na

Zviera už viac nie je vec, ale ľudia sa ich naďalej zbavujú. Hrozí im za to väzenie

SENICA / Mestskí policajti často robia výjazdy k vyhodeným šteňatám. Napriek tomu, že od prvého septembra platí zákon, podľa ktorého zviera nie je vec, ľudia sa ich stále zbavujú. Podľa zákona im hrozia 2 roky väzenia.

Majiteľ šteňatá nechal opustené na benzínovej stanici v Senici. Ľudia to oznámili na mestskú políciu. "Už sme mali viac prípadov, že sme našli šteniatka. Vyhodené šteniatka boli  vždy umiestnené do karanténnej stanice v útulku," uviedol Stanislav Macák, mestský policajt v Senici. "V dopoludňajších hodinách prišli mestskí policajti a doviezli nám tie dve šteniatka. Menšia je sučka, väčší je pes," opísal udalosti Stanislav Hladík, zamestnanec útulku.

​Šteňatá boli veľmi vychudnuté a mali nafúknuté bruchá, čo znamenalo, že mali červy. "V prvom rade sme ich museli odčerviť a potom odblšiť," dodal zamestnanec útulku. 

Ďalšie šteňatá boli vyhodené v priekope pri ceste, v krabici od topánok. Pán ktorý ich tam našiel, ešte v noci volal majiteľa útulku zvierat, aby ich zachránil. "Okamžite sme volali veterinára, ktorý ich následne ráno odčervil. Snažili sme sa ich zachrániť," opísal záchranu zvierat Miroslav Caboň, majiteľ útulku v Senici. Išlo o niekoľkodňové šteňatá, ktoré nemali ešte ani dobre vyvinutý sací reflex. Museli ich kŕmiť každé dve hodiny aj v noci. "Bohužiaľ, po dvoch alebo troch týždňoch došlo k atrate imunity, a pomaličky nám odišli," povedal majiteľ útulku. 

Odborníčka na trestné právo povedala, že aj napriek zmene v status zvieraťa, konkrétne že zviera už nie je vec, sa to neprejavilo v samotnom trestnom zákone. "Máme trestný čin zanedbania starostlivosti o zvieratá, keď niekto spôsobí tým, že zanedbá tú starostlivosť, spôsobí smrť, alebo aj určité trvalé následky, tak sa dopustí trestného činu a môže byť odsúdený až do výšky dvoch rokov na trest odňatia slobody," informovala Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo. "Oni sa nedokážu, ako predátori, sami uživiť, takže zodpovednosť ľudí je strašne nulová," dodal majiteľ útulku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy