Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kĺže sa po vzduchu v rýchlosti až 300 kilometrov za hodinu. Slovák dobrovoľne skáče z balónov
Zdielať na

Kĺže sa po vzduchu v rýchlosti až 300 kilometrov za hodinu. Slovák dobrovoľne skáče z balónov

TRENČÍN / Predstavte si, že sa necháte balónom vyviezť dva až štyri kilometre nad zem. Postavíte sa na jeho okraj a skočíte. Neletíte ale strmhlav k zemi, snažíte sa kĺzať po vetre. Takúto záľubu má Ján Kucek z Trenčína. TV JOJ bola pri tom, keď skočil a jeho rýchlosť počas kĺzania sa blížila k 300 kilometrom za hodinu.

Ján Kucek sa postavil na okraj balóna a skočil. TV JOJ ukázal najnovšiu parašutistickú disciplínu. "Ide o oveľa ťažšiu formu ako klasický parašutizmus," povedal Ján Kucek.

Po výskoku nepadá strmhlav k zemi, ale jeho úlohou je čo najdlhšie sa kĺzať. "Priemerná rýchlosť kĺzania je 200 km za hodinu a maximálna necelých 400 kilometrov," povedal. 

Na sebe má špeciálny oblek, ktorý mu umožňuje čo najdlhšie kĺzanie. Dôležitá je podľa neho mentálna príprava. Pred zoskokom musí byť pokojný a mimoriadne sústredený. Neustále musí kontrolovať výšku. Vždy si na zemi vytipuje niekoľko bodov a na základe nich sa orientuje. Napriek tomu, že podstupuje veľké riziko, tento šport si zamiloval.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy