Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Počasie sa prudko zmení. Môžeme očakávať aj prízemný mráz. Podľa odborníkov ale babie leto ešte príde
Zdielať na

Počasie sa prudko zmení. Môžeme očakávať aj prízemný mráz. Podľa odborníkov ale babie leto ešte príde

SLOVENSKO / Napriek tomu, že prvý jesenný deň má prísť až v nedeľu, ak ste sa v piatok nestihli rozlúčiť s letom, už to zrejme ani nestihnete. Meteorológovia predpovedajú výrazný pokles teplôt už od zajtra. Ovplyvniť to však nemusí len naše víkendové plány ale aj zdravie, ktoré je práve pri extrémnych zmenách počasia náchylné na prechladnutie.

V piatok ste mali poslednú možnosť vychutnať si príjemné teplé počasie. Už od zajtra tomu bude totiž úplne inak. "V sobotu už posledný letný deň, z astronomického hľadiska nebude pekný a príchod jesene bude úplne zlý," potvrdil aj meteorológ Peter Jurčovič. A kým v piatok sme napríklad aj na bratislavskej Kuchajde našli ešte desiatky opaľujúcich sa, s najväčšou pravdepodobnosťou bude aj toto miesto od soboty zívať prázdnotou.

"Zhoršenie počasia prinesie studený front, ktorý už teraz postupuje zo Z Európy do S Európy, predpokladáme, že by mal naše územie zasiahnuť už v nočných hodinách. Čo sa týka zrážok tak po polnoci a zajtra. Ale už to bude v studenom vzduchu. Ochladenie asi o 10 stupňov," vysvetľuje Jurčovič.

Vplyv to bude mať aj na náš organizmus. Prudkým zmenám počasia sa ťažko prispôsobujeme a môžu za to naše biele krvinky. "V chlade sú pomalšie, lenivejšie aj naše biele krvinky a to je vlastne dôvod prečo tá imunita nefunguje na 100%. Takže musíme pômocť našej obranyschopnosti, obliekať sa vhodne, to znamená teplo, ale zase primerane vzdušne aby sme sa nespotili, lebo si môžeme ešte horšie si spraviť. Pomáhajú teplé nápoje, starý známy vývar, samozrejme ovocie a vitamín C. Treba už teraz začať s prevenciou aby sa tie vírusy a baktérie neuchytili," tvrdí Jana Bendová, praktická lekárka pre dospelých.  ​

​Prevenciu naozaj nepodceňte, keďže už od pondelku sa očakáva ďalší studený front, ktorý bude ešte chladnejší.  "Tu bude prenikať studený, pôvodom arktický vzduch. A to už teda je riadne ochladenie oproti tomu, čo máme teraz, pretože tak v utorok, alebo v stredu ráno hrozí, že na severe Slovenska bude klesať teplota až na nulu. A to znamená aj prízemné mrazy," potvrdil Jurčovič. Na miestach vo výške nad 1500m pôjdu dokonca teploty pod 0 čo znamená, že zrážky tam budú snehové. "Ale možno do 5 cm a aj to sa ešte stihne roztopiť," upokojuje Jurčovič.

Každopádne také počasie aké bolo dnes už tak skoro nebude, tešiť sa však môžeme aspoň na menšie oteplenia počas babieho leta. "Babie leto príde, ja predpokladám, že to bude asi tak v druhej októbrovej dekáde takže musíme si počkať," očakáva meteorológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy