Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trestné oznámenie na Roberta Fica podali pred tromi mesiacmi. Dodnes nemajú odpoveď
Zdielať na

Trestné oznámenie na Roberta Fica podali pred tromi mesiacmi. Dodnes nemajú odpoveď

BRATISLAVA / Robert Fico ešte ako premiér zvolal pred jedným z protestných zhromaždení "Za slušné Slovensko" Bezpečnostnú radu a odvolával sa na údajne vopred pripravené hromady dlažobných kociek pred úradom vlády. Lenže neskôr vysvitlo, že sa tam nachádzali už dlhé mesiace predtým, len ich nemá kto upratať. Aktivisti preto podali na Roberta Fica trestné oznámenie za ohováranie a šírenie poplašnej správy.

Pred viac ako troma mesiacmi podali organizátori demonštrácií za slušné Slovensko trestné oznámenie na niekdajšieho premiéra, dnes už poslanca Roberta Fica na generálnej prokuratúre. "Sme podali trestné oznámenie na poslanca Fica za šírenie poplašnej správy a ohováranie, pretože je neprípustné aby vtedajší premiér, dnes poslanec strašil ľudí tým, že tu je pokus o štátny prevrat, ukazoval dlažobné kocky, hovoril o tom, že budú násilnosti a ďalšie klamstvá," tvrdí podávateľ oznámenia Juraj Šeliga.

​Dodnes sa nedočkali odpovede. "Je tam lehota v zmysle trestného poriadku 30 dní, resp. 60 dní. Už uplynulo 90 dní a do dnešného dňa nie je jasné, čo tá prokuratúra urobila," dodáva Šeliga. Centrála strany Smer-Sociálna demokracia na naše otázky nereflektovala. Generálna prokuratúra nám len potvrdila, že trestné oznámenie prijala a doplňuje si informácie.

„Vo veci trestného oznámenia Juraja Šeligu a Karolíny Farskej pre podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy podľa § 361 Trestného zákona a trestného činu ohovárania podľa 373 Trestného zákona prebiehajú úkony smerujúce k jeho doplneniu v súlade s § 196 ods. 2 Trestného poriadku. Po doplnení trestného oznámenia, rozhodne prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky o ďalšom zákonnom postupe," píše sa v stanovisku prokuratúry.

​Pritom organizátorom demonštrácií, počas ktorých sa napriek slovám Roberta Fica nikdy neudialo nič, čo by musela polícia riešiť, sa začali mnohí aj vyhrážať. "Ako nás zmlátia, zavesia, ako sme sorosovci a podobne. A to všetko podľa nás smeruje k Ficovi, ktorý takto strašil ľudí a šíril konšpirácie a spustilo to toto," hovorí Šeliga.

Juraj Šeliga poukazuje aj na to, ako rýchlo boli predvolaní farmári protestujúci v kauze agrodotácií či pán Janíček, ktorý hovoril o štátnej tajomníčke Jankovskej. "Hovorili, že to bolo až šikanózne, počas žatvy a podobne. V prípade Fica netuší nikto, čo sa deje. Ako keby stále platilo, že on je náš človek, že tu je osobitný postup pre papalášov. Práve preto sme podali aj žiadosť o prešetrenie postupu, a rovnako infožiadosť, nech nám teda prokuratúra povie, že čo sa stalo," dopĺňa Šeliga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy