Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Muži sa v pivnici pridusili výparmi z kvasiaceho hrozna. Jeden z nich zomrel
Zdielať na

Muži sa v pivnici pridusili výparmi z kvasiaceho hrozna. Jeden z nich zomrel

DULOVCE / Štyria muži z okresu Komárno odpadli v pivnici potom, ako sa nadýchali plynov z kvasiacej sa hroznovej šťavy. Z pivnice ich vynášali hasiči v plynových maskách. Nešťastie sa skončilo tragicky.

Sedemdesiatšesťročnému mužovi prišlo vo štvrtok večer v pivnici nevoľno. Na pomoc mu pribehol 68-ročný muž, ktorý bol u neho na návšteve. Ten ho chcel z miestnosti vytiahnuť, no to sa mu nepodarilo. Na pomoc prišli obom mužom aj 41-ročný muž a 16-ročný chlapec zo susedných domov.

Všetci štyria ale v miestnosti ostali v bezvedomí. Na miesto okamžite vyslali záchranárske zložky. "Do pivnice bol ťažký prístup. Museli sme používať dýchacie prístroje. Prvú osobu sme vytiahli len tak, improvizovane a ďalšie dve osoby pomocou backboardu a horolezeckého lana. Ešte dýchali, ale už boli v bezvedomí, vytiahli sme ich z pivnice a odovzdali do rúk rýchlej zdravotnej pomoci," povedal veliteľ zásahu hasičov Oto Horváth. Zasahovali štyri sanitky a hasiči, ktorí mužov vynášali z pivnice v plynových maskách. Udalosť sa skončila tragicky. 

Sedemdesiatšesťročný muž v nemocnici zomrel, 68-ročný muž ostáva hospitalizovaný. Zvyšní dvaja sú v domácom ošetrení. 

V pivnici bol zrejme okrem vína už aj mušt na tohoročnú úrodu. Oxid uhličitý, ktorý vzniká pri jeho kvasení, klesá k zemi a je schopný zaplniť celú miestnosť. Tam, kde nie je dostatočná cirkulácia vzduchu, síce priamo nikoho nezabije, no vytlačí z miestnosti kyslík. Nastáva bezvedomie a bez pomoci sa človek môže zadusiť.

Polícia uvádza, že každoročne dochádza v tomto období k zbytočným tragickým úmrtiam. Na svedomí to má hlavne kvasiaca hroznová šťava. Pri kvasení „burčiaku“ prichádza k uvoľňovaniu oxidu uhličitého. V menších a uzavretých miestnostiach kvasenie vytvára silnú koncentráciu a jeho následné nadýchnutie môže priviesť stav bezvedomia. Bezvládny človek sa nakoniec z dôvodu nedostatku kyslíka udusí. Polícia preto upozorňuje občanov, aby nepodceňovali silu tohto kvasiaceho moku. Je veľmi dôležité, aby ľudia, ktorí vchádzajú do pivníc alebo miestností, kde burčiak kysne predvídali možné nebezpečenstvo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy