Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zahraničný inžinier tvrdí, že Mochovce majú stovky technických problémov
Zdielať na

Zahraničný inžinier tvrdí, že Mochovce majú stovky technických problémov

MOCHOVCE / Dostavba tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach obsahuje vážne bezpečnostné riziká a pochybenia. Tvrdí to zahraničný odborník, ktorý v Mochovciach niekoľko rokov pracoval. Je presvedčený o tom, že ho prepustili za to, že poukazoval na bezpečnostné problémy. Vedenie Slovenských elektrární to odmieta. Problémy sa vraj riešia, niektorým veciam ale taliansky inžinier podľa nich nerozumie a preto nepracuje s faktami ale s domnienkami.

"Vyhodili ma, pretože som trval na nahlásení problémov. Napísal som okolo 70 hlásení," hovorí Mário Zadra, inžinier s 25-ročnou skúsenosťou s projektovaním a spúšťaním jadrových elektrární. "Pracoval pre taliansku spoločnosť Asaldo nukleáre, na stavbe Čiernej vody v Rumunsku ale aj v Argentíne na stavbe elektrárne," potvrdil Martin Hojsík, člen predsedníctva, Progresívne Slovensko. Slovenské elektrárne odmietajú, že by ukončenie pracovného pomeru súviselo s hlásením podozrení na bezpečnostné riziká.

"Určite tam nie je súvis medzi reportovaním a prepustením. ...Môžeme vylúčiť, že by ktokoľvek bol prepustený za reporting," tvrdí Branislav Strýček, predseda predstavenstva Slovenských elektrární. Ide vraj len o plošné znižovanie počtu zahraničných expertov. V centrále Slov. elektrární nám o talianskom odídencovi povedali, že jednak priniesol dôležité informácie, s ktorými pracujú a na druhej strane, že hovorí polopravdy a vymýšľa si.

"Dnes sme počuli pri tlačovej konferencii Progresívneho Slovenska veľa lží, poloprávd a informácií, ktoré sú veľmi zavádzajúce a absolútne nekorešpondujú s realitou na stavbe," tvrdí Strýček. "Je pravda, že Mario Zadra pomohol identifikovať dosť veľa problémov, ktoré riešime, alebo sme vyriešili," dodáva Slavomír Vinkovič, manažér inžinieringu dostavby Mochoviec. Mario Zadra napríklad kritizoval dieselové generátory, ktoré sa nakupovali ešte v 80-tych rokoch. "Sú súčasťou bezpečnostného systému a sú vo veľmi zlom stave, sú po záruke, môžu kedykoľvek zlyhať," tvrdí Zadra.

"Po zisteniach pána Zadru sme zopakovali skúšky, dva vyšli v poriadku, u jedného sme zistili chybu, tento vymeníme, máme náhradným, ktorého výsledky sú akceptovateľné," potvrdil Andraško. Mario Zadra ale hovorí, že problémov je v Mochovciach oveľa viac a odmieta najnovšie tvrdenia Úradu pre jadrový dozor, že väčšinu z nich riešili aj bez jeho informácií. "Stovky a stovky problémov. Poškodená kabeláž pri prácach, poškodené ventily bezpečnostného systému," vysvetľuje Zadra. "Bol použitý nesprávny typ. Ja ani nikto z mojich ľudí nevie o prasknutom ventile. Pán Zadra neviem čo rozprával, ale jedine toto sa nám stalo," hovorí Jozef Kurek, manažér pre spúšťanie blokov 3 a 4.

Slovenskí odborníci argumentujú tým, že na bezpečnosť dbajú o to viac, že oni budú v elektrárni pracovať a ich rodiny pri nej bývať. "Žijú v bezprostrednej blízkosti elektrárne., takže by neakceptovali žiadne kompromisy pri výstavbe alebo prevádzke," tvrdí Strýček. "Bývam v Leviciach, je to 20km od elektrárne a cítim sa bezpečne, aj naďalej chcem aby tam moja rodina bývala a žila, a robím všetko preto, aby elektráreň bola uvedená do prevádzky bezpečne," dodáva Andraško. "Nemusí to byť zajtra, ani o mesiac, môže sa to stať o 20 rokov, ale hrozí veľká jadrová udalosť pre nedostatok kvality," vysvetľuje Zadra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy