Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
S výmenou ročného obdobia príde aj výrazná zmena v počasí
Zdielať na

S výmenou ročného obdobia príde aj výrazná zmena v počasí

BRATISLAVA / Dnes sme na území Slovenska namerali až 29°C a to máme už poslednú tretinu mesiaca a o dva dni začína astronomická jeseň. S výmenou ročného obdobia príde aj výrazná zmena v počasí.

Zmena príde od severozápadu a bude súvisieť s rozsiahlou a hlbokou oblasťou nízkeho tlaku vzduchu na sever od nás. "Tlaková níž nad Britskými ostrovmi vo štvrtok priniesla silný vietor, v nárazoch viac ako 140 km/h, silné dažde a vysoké vlny. Bola komplikovaná doprava, odkladali sa lety, lode mali problémy a aj chýbal na mnohých miestach elektrický prúd. Studený vzduch od severu tam poriadne znížil dennú teplotu a ochladenie tam zotrvá aj v ďalších dňoch," povedala meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

U nás čakáme v piatok ešte slnko a teplo, denná teplota dosiahne podobné hodnoty ako vo štvrtok, teda 23-24 °C na severe, 29 až 30°C na juhu. Bude k nám pred výrazným studeným frontom vrcholiť prílev veľmi teplého vzduchu od juhu až juhozápadu.

V noci na sobotu už začne oblakov pribúdať, a nad ránom sa k oblakom pridá aj dážď. Do rána teplota poklesne na 16 až 9°C, ale cez deň bude iba od 15 do 21, ale na severe, severozápade a krajnom západe iba od 11 do 15°C. Znamená to, že na niektorých miestach napr. Kysúc, či Oravy bude najvyššia teplota už dopoludnia a popoludní sa bude iba ochladzovať. Rozfúka sa severozápadný vietor do 30, v nárazoch okolo 50 km/h.

"V nedeľu sa oblačnosť zmenší iba jemne, stále je potrebné počítať s prehánkami, na hrebeňoch tatier, od výšky asi 1800 m počítajte so snehovými prehánkami. Studený vzduch sa prejaví v dolinách a kotlinách poklesom teploty v noci na 5 až 0°C, turisti pozor, hrozia mrazíky," dodáva Jarošová. 

Cez deň bude denná teplota od 13 na severe po 22 na juhovýchode. Vietor iba slabý.
Začiatok posledného septembrového týždňa začne s veľkou oblačnosťou, častými prehánkami, v Tatrách snehovými a bude silno veterno. Denná teplota od 11 do 20°C.

"Vyzerá to tak, že jeseň skutočne výrazne zmení charakter počasia u nás. Nesmúťme, tešme sa na babie leto," uviedla meteorologička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy