Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Geológovia skúmajú, či nelegálna skládka ohrozuje podzemné vody
Zdielať na

Geológovia skúmajú, či nelegálna skládka ohrozuje podzemné vody

BRATISLAVA / Minister životného prostredia posiela geológov na nelegálnu skládku v bratislavských Podunajských Biskupiciach, aby zistili, či neohrozuje aj podzemnú vodu. Súčasne rokuje s ministerkou vnútra aj o sprísnení envirozákonov.

Protestujúci aktivisti, úrady, ale aj prokuratúra a polícia sa už mesiace zaoberajú obrovskými kopami odpadu na nelegálnej skládke v Podunajských Biskupiciach. Hrozí alebo nehrozí pre túto skládku ľuďom zdravotné riziko? Na to má odpovedať geologický prieskum, na ktorý ministerstvo vyčlenilo 40 tisíc eur.

"Zadal som úlohu našim geológom, aby sme vedeli, či tu hrozí nejaké nebezpečenstvo, či sú ohrozené zásoby pitnej vody na Žitnom ostrove," hovorí minister životného prostredia László Sólymos.

Riaditeľ Geologického ústavu Dionýza Štúra Branišlav Žec dodáva: "Budú realizované 4 až 5 vrtov do hĺbky približne 30 metrov."

Aktivista Miroslav Dragun hovorí: "Problémom je, že skládka vznikla na území bývalého štrkoviska. Čiže či už bývalý alebo súčasný prevádzkovateľ zasypal podzemnú vodu na Žitnom ostrove odpadom."

Firma, ktorá tu prevádzkuje zberný dvor sa od začiatku dištancuje od nelegálnej skládky. Vo vyjadrení píše: "Spoločnosť Vassal Eko sa už niekoľkokrát dôrazne dištancovala od skládky, ktorá sa, žiaľ, nachádza v blízkosti jej areálu. Nie je to skládka našej spoločnosti. Ide o starú environmentálnu záťaž z minulosti.

Polícia však už pred časom obvinila v kauze 3 ľudí. "Riaditeľ firmy aj policajt z okresu sú väzobne stíhaní a vyšetrovateľ vzniesol obvinenie aj voči spoločnosti za pokračujúci prečin podplácania," potvrdil nám hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

"Naša spoločnosť od začiatku odmieta akékoľvek obvinenia z korupcie vznesené voči fyzickým osobám, aj voči našej spoločnosti. Je úlohou orgánov činných v trestnom konaní, aby preverili skutkový stav veci a podľa zistených skutočností v rozsahu svojich právomocí konali. Rešpektujeme prácu orgánov činných v trestnom konaní, a preto sa až do rozhodnutia vo veci nebudeme k vzneseným obvineniam vyjadrovať. Je naším prioritným záujmom, aby sa vec v čo najkratšom čase objasnila," reaguje firma Vassal EKO písomne.

Trestné stíhanie pokračuje, aj keď voči policajtovi z NAKA bolo prokurátorom zrušené obvinenie pre nedostatok dôkazov. Envirorezort ale avizuje spolu s ministerstvom vnútra novú, tvrdšiu legislatívu.

"Aby sa ekonomicky nevyplácalo robiť nekalú činnosť a potom zaplatiť smiešnu pokutu," hovorí minister Sólymos.

Výsledky prieskumu a informácie o tom, či zo skládky reálne hrozí zdravotné riziko, budeme mať v priebehu prvej polovice budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy