Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šéf finančnej správy Imrecze pôjde na koberček do parlamentu
Zdielať na

Šéf finančnej správy Imrecze pôjde na koberček do parlamentu

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Na stredu parlamentný finančný výbor zavolal na koberček šéfa finančnej správy Františka Imreczeho. Európsky úrad pre boj proti podvodom OLAF zistil, že Slovensko bolo rajom colných podvodov s textilom a obuvou z Číny za vyše 300 miliónov eur. Opozícia žiada hlavu Imreczeho, vládny Most-Híd je však presvedčený, že nakoniec škoda Slovensku nevznikne.

Colné podvody sa podľa zistení európskych vyšetrovateľov datujú ešte na koniec druhej Ficovej vlády, kedy sa na Slovensku malo vo veľkom čachrovať s tovarom dovážaným z Číny. "Slovensko bude musieť vrátiť 302 miliónov eur za obrovské podvody na clách pri dovoze tovaru z Číny a tá hodnotiaca vyšetrovacia správa Olafu hovorí o tom, že na takomto obrovskom podvode sa museli podieľať veľmi sofistikované gangy podvodníkov. Nebolo to možné urobiť bez toho, aby o tom vedeli špičky colného úradu a dokonca až ministerstva financií," vyjadrila sa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Opozícia preto žiada hlavu Imreczeho. A ak minister financií Peter Kažimír nezasiahne, tak podľa Nicholsonovej aj jeho. Podpredseda strany Most-Híd Andrej Hrnčiar upozorňuje, že od Európskej komisie nám ešte nenariadili, že by sme mali astronomickú sumu aj spätne doplácať. "Pokiaľ sa ukáže, že zlyhalo Slovensko, že sú za to zodpovedné konkrétne osoby tak voči ním by mala byť vyvodená zodpovednosť. Dôležité je povedať, že Slovensko nič neplatí a nie je voči nemu začaté konanie. Ja som presvedčený, že aj rozhovorom s Olafom aj Európskou komisiou sa to vysvetlí tak, že my nebudeme musieť platiť ani jedno jediné euro," uviedol Andrej Hrnčiar.

"Našim cieľom je, aby Slovenská republika nedoplatila žiadne dodatočné clo," dodal šéf finančnej správy František Imrecze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy