Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pochovala len ročného syna. Matka je presvedčená, že pochybila nemocnica
Zdielať na

Pochovala len ročného syna. Matka je presvedčená, že pochybila nemocnica

ORAVA / Dagmar Kompanová z Hruštína musela vlani v novembri pochovať svojho ročného synčeka Jakuba. Chlapček zomrel potom, čo ho trápila obyčajná zápcha. Matka je presvedčená, že v nemocnici nebola zdravotná starostlivosť poskytnutá správne. Najala si právnika a podala trestné oznámenie.

Len 19-mesačný Jakubko robil svojej mame radosť. Namiesto toho, aby ho videla vyrastať musela, mu chystať pohreb. Chlapec mal niekoľko dní problémy s vyprázdňovaním. Sirupy, ktoré mu naordinovala detská lekárka nepomohli.

Jakubka spolu s jeho mamou hospitalizovali v nemocnici v Dolnom Kubíne. Do nemocnice prišli v pondelok. Jakubko bol podľa matky v tom čase ešte veselé dieťa. "Až po celom dni, asi o trištvrte na osem nás poslali na sono a röntgen. Až keď som na nich vybuchla," opísala situáciu v nemocnici Dagmar Kompanová, Jakubkova mama. "Keď mal zápchu, spravili mu klystír, prešlo mu to. Ale nikto sa nezamyslel, že je to už piatykrát, že je tam nejaký problém," dodala Ľudmila Kompanová, stará mama.

​Pohoršilo sa mu

V utorok ráno sa Jakubkovi podľa mamy pohoršilo. "Vracal niečo hnedé krvavé. Utreli to, ako keď rozlejete vodu na zem. Ja nie som zdravotník, ale asi to mali zobrať na rozbor," povedala Jakubkova mama.V stredu matku s dieťaťom previezli do Martinskej nemocnice, kde chlapčekovi museli urobiť nový röntgen. "Museli aj tam zasiahnuť klystírom aby to rýchlo z neho dostali von, tam to ale robili inak. V Martine nemali šancu. Jakubko bol v stave pred smrťou. Zomrel mi tam na rukách," dodala Dagmar Kompanová.

"Chlapčeka k nám preložili z dolnokubínskej nemocnice. Vzhľadom na vyšetrovanie, informácie nebudeme poskytovať," informovala Katarína Kapustová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Martine. "Tri klystýry že sú pre dieťa zakázané,  keď nič neodchádza je zakázané podávať viac. Jakubkovi ich bolo podaných šesť," upresnila matka chlapčeka.

Prípadom sa zaoberá polícia

Rodina si po smrti Jakubka najala právnika a prípadom sa zaoberá aj polícia. "V predmetnom prípade sme začali trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia," informovala Janka Balogová hovorkyňa KR PZ Žilina. Rodina podala podnet aj na úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Z dôvodu že máme za to že bola zanedbaná starostlivosť," objasnil Jakub Pukaj, právny zástupca rodiny.

Nemocnica v Dolnom Kubíne sa bráni. Tvrdí, že pri poskytovaní starostlivosti chybu neurobili. "Zo strany zdravotníckeho personálu DONsP Dolný Kubín bola maloletému Jakubovi zdravotná starostlivosť poskytnutá správne a vo vysokom odbornom štandarde," uviedol Michal Miškovic, právny zástupca nemocnice. "Čo som sa aj s doktormi rozprávala už po smrti, tak mi bolo povedané že vlastne Jakubko zomrel na obsah čriev. Bola tam stolica a klystýry, že to ho laicky povedané otrávilo," povedala Jakubova mama.

Tento týždeň doručili právnemu zástupcovi nemocnice stanovisko Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "V závere protokolu o výkone dohľadu úrad jednoznačne konštatoval, že zdravotná starostlivosť bola maloletému Jakubovi podaná správne a súčasne konštatoval, že neboli pri výkone dohľadu zistené akékoľvek nedostatky v poskytnutí zdravotnej starostlivosti," informoval Michal Miškovic, právny zástupca nemocnice. Jakubova mama sa po tejto informácii psychicky zrútila. Právny zástupca rodiny si chce počkať na výsledok vyšetrovania. Bojovať za Jakuba však bude jeho mama aj ďalej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy