Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pred chrámom svätyne Panny Márie sa stretli desaťtisícky ľudí
Zdielať na

Pred chrámom svätyne Panny Márie sa stretli desaťtisícky ľudí

ŠAŠTÍN / STRÁŽE - Katolícka cirkev na Slovensku si v sobotu pripomína sviatok Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska. Aj preto je 15. september dňom pracovného pokoja. Približne 30 000 pútnikov sa stretlo v Šaštíne, pred chrámom, ktorý je jej svätyňou.

Na autách, pešo alebo na bicykli. Z rôznych kútov Slovenska sa tisícky pútnikov už v piatok presúvali do Šaštína - miesta, ktoré je už storočia spájané s pannou Máriou. "Vstávali sme o piatej a išli sme sem 4 hodiny.", "My sme prišli spoločne z obce s celým autobusom poďakovať sa, zasvätiť sa patrónke celého Slovenska, panenke Márii povedala jedna z pútničok," vyjadrili sa pútnici z celého Slovenska.   

Vyvrcholením trojdňovej púte je slávnostná svätá omša, za účasti slovenských biskupov ako aj biskupov zo zahraničia. Správny životný štýl v dnešnej uponáhľanej dobe, spomaliť a venovať čas rodine, Bohu. Aj týmto témam sa v kázni venoval hlavný kazateľ svätej omše- eparcha Parmy v USA Milan Lach.  "Dajte si 10 minút času večer, zapáľte sviečku, dajte si tam obrázok, nejakú ikonu. Buďte spolu, vypnite televízor," vyzval Lach. 

S myšlienkou na rodinu odchádzal zo Šaštína aj prezident Andrej Kiska. "V tomto svete, kde sa tak nám začínajú kolísať hodnoty, kde vzrastá neistota tak rodina je práve základ. Rodina a komunita je to, o čo by sme sa vždy mali vedieť oprieť," vyhlásil prezident. 

"Výzva, aby sme možno dnes, trošku zastavili, nehnali sa za materiálnom. To je to, čo som v tej kázni našiel," dodal premiér Pellegrini. 

Pozrite si reporáž o predchádzajúcej púti, kam prišlo niekoľko tisíc návštevníkov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy