Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na tvári mal odrazu obrovské vredy. Keby nešiel k lekárovi, mohol zomrieť
Zdielať na

Na tvári mal odrazu obrovské vredy. Keby nešiel k lekárovi, mohol zomrieť

MISSOURI / Najprv sa mu na tvári a krku objavili obrovské vredy a potom sa k nim pridružili neznesiteľné bolesti. Keď už to 68-ročný muž nevedel vydržať, tak po vyše dvoch mesiacoch zašiel za lekárom. Ten sa s podozrením na veľmi závažné ochorenie obrátil aj na kolegov. Všetci zhodne potvrdili, že ide o tularémiu. Infekčné ochorenie, ktoré sa môže skončiť aj smrťou.

Už prvá otázka od lekárov bola kľúčová. Pacienta sa opýtali, či sa nedostal do situácie, ktorá by sa mohla týkať domácich, alebo divo žijúcich zvierat. 68-ročný muž sa priznal, že prvé bolestivé vredy sa mu objavili dva dni pred tým ako zomrela jeho mačka. Veterinár majiteľovi domáceho zvieratka povedal, že mačka mala rakovinu. Toto lekárom stačilo. Pacientovi ihneď naordinovali účinné antibiotiká. A úľava sa dostavila v priebehu nasledujúcich dní. Približne po piatich sa vredy začali zmenšovať.

Tri týždne po podaní antibiotík bol pacient zdravý. V prípade, že by ale lekárov nenavštívil, mohla mať celá situácia fatálne následky. Tularémia totiž vonkoncom nie je bežná nevinná choroba. Silnej infekcii sa hovorí aj zajačia choroba. Infekcia je akútna, bakteriálneho pôvodu a najčastejšie sa vyskytuje práve u zajacov a iných hlodavcov. Prenos je častý aj na človeka, práve preto je veľmi nebezpečná.

Samotná neliečená tularémia zväčša človeka nezabije, to je podľa lekárov zriedkavé. Avšak spôsobí pneumóniu, čiže zápal pľúc, ktorý je ešte aj dnes v mnohých prípadoch smrteľný.

O tom aká je pneumónia nebezpečná sa môžete dozvedieť viac v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy