Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozor na kontrolné priestory na letisku. Môžete sa nakaziť
Zdielať na

Pozor na kontrolné priestory na letisku. Môžete sa nakaziť

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Nová britská a fínska štúdia upozorňuje, že na letisku môžete veľmi ľahko dostať infekciu. A to najmä v priestoroch na kontrolu. Najviac baktérii je údajne na plastových prepravkách na batožinu. Výsledkami v čistote predbehli aj toalety. Informácie o štúdii uverejnil portál New York Times .

Vedci z univerzity v Nottinghame a fínskom Národnom inštitúte pre zdravie a sociálnu starostlivosť v zime 2016 testovali najčastejšie využívané miesta a plochy na letisku v Helsinkách.  Ešte horšie ako toalety dopadli plastové prepravky na veci a batožinu. Bolo tam najviac baktérie rhinovirus. Spôsobuje nachladnutie, vírus chrípky typu A. 

Na toaletách na základe výsledkov nebola žiadna takáto baktéria. Testovania prebiehali v čase najväčšej špičky na letisku. Prepravky sú najšpinavšie, pretože najviac baktérii sa nachádza na povrchoch, ktorých sa dotýkame. Mobily, kabelky, nabíjačky, kuchynské hubky a ostatné bežné veci, ktoré doma máme. 

Podľa fínskej expertky Niiny Ikonenovej by výsledky tohto testovania mohli pomôcť k rekonštrukcii letísk. Nikdy predtým podobná štúdia,  podľa nej, vykonaná nebola. 

Letisko, kde výskum prebiehal, sa voči výsledkom ohradilo, že priestory spĺňajú bezpečnostné hygienické normy. K výskumu sa vyjadrilo aj letisko Praha, odkiaľ cestuje množstvo Slovákov.  "Prepravky sa denne umývajú alebo po vyžiadaní zo strany pracovníka bezpečnostnej kontroly, či cestujúcich. Dôkladne dbáme na to, aby pri bezpečnostných kontrolách boli oddelené na prepravky pre obuv a bežné veci. Denne sa čistia aj celé priestory bezpečnostnej kontroly," vyjadril sa pre blesk.cz Roman Pacvoň  hovorca letiska.

Zabráňte nakazeniu

Podľa profesora z nottinghamskej univerzity Jonathana Van-Tamasa sa dá šíreniu predísť ľahkým spôsobom. "Umývajte si často ruky a kýchajte do vreckoviek, rukávu. A to práve na verejných miestach, vrátane letísk," poznamenal. 

Pozrite si reportáž o letisku s rekordom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy