Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Trápili ho silné bolesti hlavy a epileptické záchvaty. Lekári mu na mozgu našli živú pásomnicu
Zdielať na

Trápili ho silné bolesti hlavy a epileptické záchvaty. Lekári mu na mozgu našli živú pásomnicu

NAN / ČCHANG - S obrovskými bolesťami hlavy, ktoré sa už podľa neho nedali vydržať, sa obrátil na lekárov v čínskom meste Nan-čchang 26-ročný pacient. Toho okrem toho trápili aj epileptické záchvaty, hoci nikdy pred tým ich nemal. Odborníci dlho nevedeli prísť na to, čo mu je. Nakoniec mu priamo v mozgu našli pásomnicu. Keď ju z jeho hlavy odstraňovali, ešte stále bola živá.

Pacient, ktorý zverejnil len meno Liu podstúpil sériu vyšetrení, vrátane rozboru krvi. A práve tie odhalili v tele prítomnosť parazita. Pásomnica rodu spirometra sa nachádzala v jeho mozgu. "Červ bol ešte živý, keď sme ho vyťahovali. Bol aktívny, celý biely a skvelo plával," popísal zákrok lekár Wang Chunliang pre portál South China Morning Post.

​Lekári veria, že červ sa do tela svojho ľudského hostiteľa dostal prostredníctvom kontaminovaného, prípadne nedovareného jedla. Liu im povedal, že veľmi obľubuje grilované jedlá. Celý život žiadne vážnejšie zdravotné ťažkosti nemal. Až v posledných mesiacoch sa u neho objavili vážne symptómy a epileptické záchvaty.

Pásomnice sa do mozgu môžu dostať krvným obehom. Podľa prezidenta Šanghajského neuromedicínskeho centra Guo Huia se podobné prípady objavujú v miestach, kde ľudia nemajú prístup k čistej vode. Častým zdrojom sú aj nedovarené morské plody a ryby. Obyčajne pásomnicu, alebo jej vajíčka, zabijú vyššie teploty, teda varenie. V prípade, že teplota nie je dostatočná, môžu sa dostať do tela a putovať obehom, pričom sa môžu usadiť v niektorom z orgánov. "Keďže do mozgu putuje takmer štvrtina objemu krvi ľudského tela je šanca, že sa pásomnica dostane práve do mozgu relatívne vysoká," vysvetľuje Guo.

V Nórsku museli pre parazitmi napadnuté slede sťahovať ryby z obehu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy