Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dalajláma: Európa patrí Európanom, nie migrantom. Vráťte sa do svojich krajín
Zdielať na

Dalajláma: Európa patrí Európanom, nie migrantom. Vráťte sa do svojich krajín

MALMÖ / Dalajláma prehovoril pri príležitosti 80. výročia založenia charitatívnej organizácie Individuell Människohjälp. Konferencia sa konala vo švédskom meste, ktoré je domovom veľkého množstva migrantov. Počas výročia sa k migrantom vyjadril naozaj ostro, Európa má podľa neho ostať len pre Európanov.

"Európa je morálne zodpovedná za pomoc utečencom, ktorí čelia nebezpečiu a obavám o svoj život," vyhlásil najvyšší svetský vládca dalajláma behom konferencie vo švédskom Malmö. "Európa patrí Európanom nie migrantom. Utečenci by sa mali vrátiť do svojich krajín, aby sa podieľali na ich obnove," pokračoval ďalej.  

Tibeťan dalajláma získal v roku 1989 Nobelovu cenu za mier. Z Lahsy utiekol pre obavy o svoj život potom, čo Čína poslala do regiónu vojakov, aby potlačili povstanie.  Vystúpením v Malmö zahájil svoju 4 dňovú návštevu v Európe. Jeho cesta bude pokračovať do Holandska, Nemecka a Švajčiarska. "Prijmite ich, pomôžte im, vzdelávajte. Nakoniec by ale mali rozvíjať svoju vlastnú krajinu," poznamenal.  

Jeho slová odzneli 3 dni po  švédskych voľbách, v ktorých dosiahla úspech pravicová a protiimigrantská strana Švédski demokrati. Stali sa v parlamente treťou najsilnejšou stranou.

V niektorých táboroch je už priveľa utečencov. Pozrite si reportáž o aké miesta ide: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy