Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tunel Višňové symbolicky odstrelili. Érsek namiesto príchodu, odkázal kritiku
Zdielať na

Tunel Višňové symbolicky odstrelili. Érsek namiesto príchodu, odkázal kritiku

VIŠŇOVÉ / Ľudia, ktorí sa podieľajú na budovaní tunela Višňové, vo štvrtok oslavovali. Stovky stavbárov spolu s baníkmi sledovali posledný, symbolický odstrel. Práve ten oficiálne potvrdil, že celý tunel je prerazený. Minister dopravy Érsek si však myslí, že nie sú dôvody na veľkolepé oslavy.

Tak, ako pri každom tuneli, aj tu ich čakali rôzne prekvapenia, s ktorými si museli poradiť. Stretli sa s problémami, ktoré museli riešiť priamo pri razení. "Darmo je geologický prieskum a informácie, vždy je niečo nové a nikdy neviete, čo za tým je. Tu sa geológia menila veľmi často," povedal stavbyvedúci pre tunel Peter Balúšik. 

Tunel má takmer sedem a pol kilometra. Zaujímavosťou je, že pri razení oboch rúr a prepojovacích chodieb odpálili viac ako 1000  ton trhavín. Chlapi tu pracovali nonstop, v dvoch zmenách, 24 hodín denne. "Razenie prebiehalo dvomi raziacimi metódami,a to novou rakúskou tunelovacou metódou a talianskou," vysvetlil hlavný inžinier stavby Milan Čička. 

Minister dopravy Arpád Érsek nevidel na vlastné oči tento slávnostný posledný odstrel, lebo mal neodkladné povinnosti v národnej rade. Ale vo svojom vyjadrení prostredníctvom hovorkyne sa baníkom poďakoval za odvedenú robotu a nasadenie. Na druhej strane však bol veľmi kritickí voči ľuďom, zodpovedným za celú stavbu. " Tunel bol prerazený s 9 mesačným meškaním. Pričom na iných úsekoch stavby hrozí ešte väčší sklz. Veľké oslavy teda nie sú na mieste," uviedla  hovorkyňa ministra Karolína Ducká. 

No zhotoviteľ má svoje argumenty, prečo meškajú s prácami na niektorých objektoch diaľničného úseku, ktorého súčasťou je aj tunel Višňové-Dubná Skala. "Či už sú to zmeny v technológií, zosuvy pôdy, ktoré sú na dvoch mostoch a doteraz nemáme rozhodnuté. Takisto veľké odpočívadlo," obhájil sa Miroslav Remeta. Minister sa chystá stavbu osobne skontrolovať a bude apelovať, aby diaľnicu dokončili čo najskôr. 

Pozrite si reportáž ako začali raziť nový tunel v Prešov, a to špeciálnou metódou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy