Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ceny elektriny stúpnu. Keď sa pozriete na faktúru, všimnite si, za čo všetko vlastne platíte
Zdielať na

Ceny elektriny stúpnu. Keď sa pozriete na faktúru, všimnite si, za čo všetko vlastne platíte

BRATISLAVA / Pred niekoľkými dňami avizoval šéf pre Reguláciu sieťových odvetví, že sa v budúcom roku máme pripraviť na vyššie ceny energií. Opozičná SaS zareagovala podnetom na Generálnu prokuratúru. Analytik upozorňuje, že týmto sa zvyšovanie energií nekončí a po ňom príde ďalšie. Navyše vysvetlil, koľko percent na faktúre reálne tvorí to, čo spotrebujeme a koľko ostatné náklady. Výsledok vás prekvapí.

"Už dnes menej ako tretina tej koncovej ceny je tá samotná komodita, ktorá dotečie do vašich spotrebičov," začal na úvod analytik Iness Martin Vlachynský. Zjednodušene povedané, elektrina, ktorú reálne spotrebujete tvorí na faktúre približne 30 percent. Ďalších 50  percent platíte za jej prenos a distribúciu.

"To znamená, náklady na to, že sú po Slovensku naťahané elektrické drôty, vysoké napätie, nízke napätia až do vášho domu," pokračuje analytik. 

Ceny uhlia a emisie 

Zvyšných 20 percent z koncovej ceny, ktorú platíte, tvoria takzvané ostatné tarify. "No a tam sú práve tie, čoraz viac spomínané dotácie či už je to na zelenú elektrinu, čiže obnoviteľné zdroje elektriny, kombinovanú výrobu elektriny a tepla ale napr. aj na tú podporu výroby elektriny z domáceho uhlia, čo je defakto podpora baníctva na hornej Nitre," vysvetľuje Vlachynský. 

A práve to analytici, ale aj opozícia dlhšie kritizujú, keďže aj avizované zvýšenie cien energií je zapríčinené zvýšením práve tejto položky. Do nej totiž patrí aj cena za emisné povolenia a tá v tomto roku štvornásobne stúpla. "Čo je teda jeden z nákladov, ktoré musia platiť Novácke elektrárne a ktorá sa zarátava práve do tej podpory, ktorú táto elektráreň dostáva na spaľovanie hnedého uhlia," dodáva Vlachynský. 

Podnet na GP

"Zvýšil to, čo platíme za elektrinu vyrobenú z domáceho uhlia. Už dnes za túto elektrinu platíme 98 miliónov eur. On túto cenu ešte navýšil o ďalších 18 miliónov eur. Podávame podnet na podanie protestu prokurátora," povedal na tlačovej konferencii poslanec Karol Galek (SaS).

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví nekomentuje vyjadrenia politikov. Úrad však zdôrazňuje, že pre bežnú slovenskú domácnosť ide o priemerný nárast ceny za elektrinu o 7-8 centov za mesiac. Úrad sa aj v tomto prípade iba striktne riadil platnou legislatívou. 

Bežná domácnosť vs firmy 

Bežná domácnosť preto toto zvýšenie cien až tak nepocíti. Horšie na tom budú firmy, kde je spotreba elektriny základnou nákladovou položkou. Analytik zároveň upozorňuje, že množstvo spotrebovanej energie výrazne stúplo a to spôsobí skôr či neskôr ďalší nárast ceny.

Ako sa pohybovali ceny potravín a naše platy v priebehu uplynulých rokov? Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy