Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kotleba podáva na prokurátora a vyšetrovateľa jeho prípadu trestné oznámenie
Zdielať na

Kotleba podáva na prokurátora a vyšetrovateľa jeho prípadu trestné oznámenie

BRATISLAVA / Žalobu proti Mariánovi Kotlebovi za šeky vo výške 1488 eur špecializovaný trestný súd vrátil Úradu Špeciálnej prokuratúry aj preto, že lídra ĽSNS by podľa súdu bolo možné stíhať prísnejšie, ako navrhuje prokurátor. Kotleba to vidí inak a v utorok podal na prokurátora aj vyšetrovateľa trestné oznámenie.

Číslo 1488 je až chronicky známy neonacistický symbol. Na šekoch od Mariána Kotlebu nebola žiadna okrúhla suma, ale presne táto. Obžaloba znela prečin prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. 

​Žalobu na Mariána Kotlebu sudca vrátil prokurátorovi a dôvod pritom znel veľmi jasne. "Súd zistil, že do úvahy prichádza prísnejšie právne posúdenie skutku proti obžalobe, ako aj to, že v prípravnom konaní neboli vykonané všetky dôkazy o okolnostiach, ktoré sú potrebné na rozhodnutie súdu," vysvetlila hovorkyňa špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

Úplne inak to ale pochopila Kotlebova ĽSNS. "Sudca špecializovaného trestného súdu v tomto uznesení konštatoval, nielen to, že boli brutálne pošliapané občianske a ústavné práva Mariana Kotlebu na svoju obhajobu, ale aj to, že sa jedná o politický proces," uviedol poslanec ĽSNS Milan Uhrík. Odvolávajú sa pritom na tento odstavec:

TV JOJ

Čítanie s porozumením

Odborník na trestné právo nám ale nepotvrdil, že by sa to dalo interpretovať tak, ako to tvrdí ĽSNS. "V prvom rade treba povedať, že to svedčí o tristnej úrovni nášho školského systému, ktorý by mal naučiť študentov a žiakov základných škôl minimálne čítať s porozumením. To, ako to čítajú, to znamená, že si žijú v nejakej vlastnej trestno - právnej realite," uviedol Peter Kováč, odborník na trestné právo. 

Trestné oznámenie

V stredu zvolali brífing pred generálnou prokuratúrou. "Podávam trestné oznámenie na vyšetrovateľa v mojej veci, ale zároveň aj na dozorujúceho prokurátora," verejne vyhlásil Marián Kotleba. Ani špecializovaný trestný súd ani Úrad špeciálnej prokuratúry nechceli Kotlebovu interpretáciu nijako komentovať s tým, že trvajú na svojich výrokoch zo včera. Nekomentovali ani podanie trestného oznámenia.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy