Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Rodičia zosnulých detí, ktoré zomreli za zvláštnych okolností, prišli za ministrom spravodlivosti
Zdielať na

Rodičia zosnulých detí, ktoré zomreli za zvláštnych okolností, prišli za ministrom spravodlivosti

BRATISLAVA / Na ministerstvo spravodlivosti prišli rodičia detí, ktoré zomreli v zdravotníckych zariadeniach za zvláštnych okolností. Niektorí už majú pochybenia potvrdené úradmi, ale aj súdmi, iní na to stále čakajú. Chcú však jedno, aby sa smutné príbehy ich rodín už neopakovali.

Bol sám otcom a manželom, keď prišiel do nemocnice na nie komplikovaný zákrok. Z nej už 29-ročný muž domov neprišiel. "Mal nezhubný nádor v oblasti ušného nervu a podľa vyjadrenia ošetrujúceho lekára mal byť v nemocnici 7 až 10 dní, v skutočnosti bol v nemocnici až pol roka," povedal otec zosnulého Ivan Markovič. 

Podľa záveru úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nemocnica v liečbe syna pána Markoviča pochybila.

Ťažké pochybenia 

Ďalší prípad, ktorý trhá srdce je smrť malého Jakubka. Zomrel po tom, čo mu v nemocniciach urobili kvôli zápche 6 klystírov a dostal otravu krvi. Diagnóza bola ale pritom závažnejšia. "Abnormálne zväčšenie esovitej kľučky hrubého čreva, vlastne ono sa to tam akoby zväčšovalo, tá stolica stála a s týmto treba, to každý zdravotník by mal vedieť, že s týmto treba ísť hneď na operáciu," uviedla Dagmar Komponová, matka zosnulého chlapca. 

Neriešenie dehydratácie a včasné nepodanie antibiotík stáli život 6-ročnú dcérku manželov Chucelovcov. "Z toho, že bola dehydrovaná, tak tie baktérie prestúpili do tretieho priestoru, z toho vznikla sepsa a nakoniec otrava krvi, ktorú už sa nedalo zvrátiť ani resuscitáciou, ani ničím," uviedli. 

S črevnými problémami svojej dcéry prišla do nemocnice aj Jana Jarášová. Netušila, že jej dieťa skončí po dehydrovaní s opuchom mozgu. "O štvrtej ráno nám volali, že je mŕtva." 

Dominika Sebinková prišla so synčekom do nemocnice pre zvýšenú hladinu cukru. Ani trojročný Sebastián sa domov nevrátil. "Dnes už viem, že moje dieťa zomrelo na opuch mozgu. viem to na základe znaleckých posudkov a taktiež moje dieťa malo vypnuté alarmy životných funkcií, takže keď prišlo k zástavám srdiečka a dýchania, tak nikto to nezistil, ja som prišla na to, že moje dieťa je mŕtve," opisuje strašné udalosti Dominika. 

Nenechajú to tak 

To je len časť smutných príbehov, ktoré sa odohrali v nemocničnom prostredí a ktoré smútiace rodiny nenechajú len tak. V niektorých prípadoch súdy už rozhodli potrestaním zdravotníkov, v niektorých súdny proces alebo policajné vyšetrovanie ešte len prebieha.

Rodičia zosnulých detí chcú len jedno. Aby boli tí, ktorí ich smrť zavinili, spravodlivo potrestaní. Obrátili sa preto spoločným listom na ministra spravodlivosti Gábora Gála.

"Každý z nich vie, že život ich dieťaťa im už nič nevráti. Chcú spravodlivosť a aby sa takéto veci už neopakovali. A štát, ministerstvo, ja sám, ale dúfam, že aj celá vláda im podáme pomocnú ruku," uviedol minister. "Sme vďačné pánovi ministrovi, že nás ako jediný prijal a vypočul si veľmi pozorne a veľmi trpezlivo naše podnety, spísal ich a rozhodol sa venovať niektorým aj konkrétne," povedala jedna z matiek, Elena Ištvánová. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy