Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pripravte sa na zmeny v stavebnom sporení. Ministerstvo vyhovelo sporiteľniam
Zdielať na

Pripravte sa na zmeny v stavebnom sporení. Ministerstvo vyhovelo sporiteľniam

BRATISLAVA / Stavebné sporenie čakajú po 20. rokoch veľké zmeny. Od 1. januára už na štátnu prémiu nedosiahne každý, no deťom budeme môcť šetriť naďalej. Ministerstvo prijalo pripomienky sporiteľní a parlamentom nakoniec prešiel šetrnejší návrh.

"Pôvodný návrh bol oveľa tvrdší. Pozitívum tejto novely je, že oproti pôvodnému návrhu sa ponechal nárok na štátnu prémiu pre deti a neplnoletých do 18 rokov a rovnako, že bol ponechaný vzorec na výpočet a stanovenie štátnej prémie," uviedol Imrich Béreš, predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne.  Pôvodne totiž ministerstvo plánovalo nechať výšku štátnej prémie v rukách poslancov.

Prešlo ale zvýšenie štátnej prémie, ale aj zárobkový strop. Bohatší Slováci prémiu nedostanú. "To znamená, že nie všetci, ktorí majú nárok, budú ho mať aj naďalej, zníženie percentuálnej výšky štátnej prémie, dokladovanie, či boli peniaze použité v súlade so zákonom a ďalšie zmeny, ktoré budú platiť od začiatku budúceho roka," pokračovala Alexandra Gogová, hovorkyňa ministerstva financií.

Určenie príjmového stropu sa podľa predsedu predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne dotkne asi pätiny súčasných klientov, ktorí o štátnu prémiu prídu. Dokladovanie toho, na čo ste štátne peniaze použili, sa dotkne úplne všetkých. Kým dosiaľ mnohí Slováci využívali stavebné sporenie, ako akési prasiatko na šetrenie na luxusné dovolenky, rodinné auto, alebo hocičo iné, teraz budú môcť prémiu minúť skutočne iba na bývanie. A to aj v prípade, že ste šetrili pre deti. 

"Tá suma, ktorá sa našetrí, sa nedokladuje. Takže my sa bavíme o dokladovaní asi 600 eur za 6 ročný cyklus. To neni len v ponímaní bývania, stavba rekonštrukcia, výmena okien, výmena striech, ale je to aj na nákup a investíciu do zariadenia bytu. Zákon o stavebnom sporení je už dávno rozšírený o možnosť investovania do bielej a čiernej techniky" pokračoval Béreš.

Zvýšenie vkladu

Dvíha sa aj výška vkladu. Kým doteraz stačilo za rok odložiť 1327 eur a 80 centov, od prvého januára to bude až 2800. "Pokiaľ v prvom polroku zaplatí klient plnú sumu vymeriavacieho základu, tak dostane plnú štátnu prémiu. Pokiaľ v druhom polroku, tak iba čiastočnú štátnu prémiu," vysvetľoval Béreš. Podorbnejšie informácie sa dozviete v našom rozhovore. 

Pozrite si reportáž o úveroch a pôžičkách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy