Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Senát Špecializovaného trestného súdu prerušil stíhanie voči Vadalovi
Zdielať na

Senát Špecializovaného trestného súdu prerušil stíhanie voči Vadalovi

Archívne video

BRATISLAVA / Prokurátor podal v máji na Špecializovanom trestnom súde obžalobu na Antonina V. pre pokus zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a subvenčného podvodu. Senát Špecializovaného trestného súdu ešte koncom júla rozhodol o prerušení trestného stíhania obvineného Antonina V. z dôvodu podania návrhu na odovzdanie trestného stíhania do cudziny.

"Špecializovaný trestný súd vo veci vykonal všetky potrebné úkony a zároveň doručil Ministerstvu spravodlivosti Slovenskej republiky všetky potrebné podklady," uviedla v stredu pre agentúru Sita hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. O komplikáciách vo veci stíhania Antonina V. ako prvý informoval denník SME.

"Dňa 23. júla 2018 minister spravodlivosti udelil súhlas s podaním žiadosti o odovzdanie trestného konania do Talianska, následne bol Špecializovaný trestný súd v Pezinku požiadaný o zabezpečenie prekladu žiadosti o odovzdanie, ako aj ďalších súdnych písomností do talianskeho jazyka," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. Akonáhle tieto písomnosti budú ministerstvu doručené, bude na Ministerstvo spravodlivosti Talianska podaná žiadosť o prevzatie trestného konania.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v máji na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku obžalobu na Antonina V. pre pokus zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a pokus zločinu subvenčného podvodu. Obžaloba sa týkala pokusu vylákať v roku 2009 od Pôdohospodárskej platobnej agentúry eurodotácie v celkovej výške takmer 120 tisíc eur prostredníctvom spoločnosti BIO-FINIŠ, s. r. o., ktorej bol obvinený konateľom, klamlivo deklarujúc záväzky súvisiace s podmienkami poskytnutia podpory pre poľnohospodárov.

Antonino V. sa momentálne nachádza v Taliansku, kam ho Slovensko vydalo. Súd v Benátkach na neho 9. marca vydal európsky zatýkací rozkaz. Antonino V. je v Taliansku stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami.

Podľa obvinenia sa Antonino V. od decembra 2013 do decembra 2015 spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky. Antonino V., ktorého spomínal v textoch aj zavraždený novinár Ján Kuciak, podnikal na východnom Slovensku.

Pozrite sa, ako vyzeral Vadalov eskort lietadlom do Talianska. Reportér Samuel Migaľ bol pri tom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy