Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tisícky klientov Rapid Life čakajú na vyriešenie situácie. Agenda doteraz leží v súkromnom archíve
Zdielať na

Tisícky klientov Rapid Life čakajú na vyriešenie situácie. Agenda doteraz leží v súkromnom archíve

BRATISLAVA / Tisícky klientov skrachovanej Rapid Life, ktorá je v konkurze, očakávali že polícia bude v prípade konať okamžite. Dodnes ale Národná kriminálna agentúra neprevzala všetky dokumenty spoločnosti, ktoré pre trestné konanie nevyhnutne potrebuje. Správkyňa desiatky tisíc poistných zmlúv a dokumentov pre vyšetrovateľov pracne skompletizovala, no doteraz ležia v súkromnom archíve.

Poisťovňa Rapid life, ktorej klienti dôverovali, vďaka nim za dlhé roky nadobudla miliónové majetky. V súčasnosti podľa nútenej správkyne je v spoločnosti len nepodstatný majetok s agendou, ktorú ak polícia bude preberať, musí so sebou priviesť niekoľko kamiónov. Koncom minulého roka samotná Národná kriminálna agentúra vydala správkyni výzvu na vydanie dokumentov spoločnosti, no doteraz si ich neprevzala. "Vzhľadom na to, že do vyhlásenia termínu konkurzu doklady neboli prevzaté, všetky tieto doklady sú archivované príslušnou archívnou spoločnosťou a uskladnené v jej priestoroch a sú zabezpečené pre trestné konanie," uviedla Irena Sopková, bývalá nútená správkyňa poisťovne Rapid Life a.s. 

Na otázku, prečo polícia, ktorá v prípade sama informovala o už rozbehnutých vyšetrovaniach, stále neprevzala všetky dokumenty zatiaľ prezídium neodpovedalo. Podľa nútenej správkyne sa tak zrejme stane koncom mesiace. Bratislavská NAKA prípad odovzdala košickej vyšetrovateľke kriminálnej agentúry, ktorá vraj na prevzatí agendy už intenzívne pracuje. "Ja som niekoľkokrát vyzvala vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry v Bratislave na prevzatie dokladov. Doklady si boli aj prehliadnuť a aj napriek tomu si ich neprevzali. Dospalo to až k tomu, že celá vec sa vrátila z Národnej kriminálnej agentúry do Košíc a tam už nastala účinná spolupráca," informovala Irena Sopková.

Nútená správkyňa, ktorá sa celé mesiace snažila odovzdať agendu Rapid Life polícii tvrdí, že ide o takmer 60 ton dokumentov. 10 000 kancelárskych šanónov, plných poistných zmlúv. Časť dokladov spoločnosti Rapid Life má mať stále aj Národná banka. Tá na spoločnosť podala niekoľko trestných oznámení a naopak, spoločnosť sa s bankou súdi. "Národná banka Slovenska podala trestné oznámenia, ktorých súčasťou boli aj dôkazy. V prípade, že polícia požiadala NBS o nejaké dokumenty, tak ich vždy polícii promptne poskytla," povedala Martina Vráblik Solčányiová, hovorkyňa NBS. 

Poisťovni počas niekoľkých rokov rapídne klesali tržby aj zisky až v polovici minulého roka nad poisťovnou zaviedla nútenú správu Národná banka Slovenska. Pre zistenia, že poisťovňa závažných spôsobom má ohrozovať práva klientov. Do správy sa tak dostala tak obrovská agenda spoločnosti, ktorá svojou váhou po uskladnení v košickej budove Národnej banky, mala ohrozovať statiku budovy. Bývalé vedenie poisťovne, zákonnosť vyhlásenia nútenej správy, spochybnilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy