Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hospodárením poisťovne Rapid life sa zaoberá NAKA. Do hry vstúpila spriaznená spoločnosť
Zdielať na

Hospodárením poisťovne Rapid life sa zaoberá NAKA. Do hry vstúpila spriaznená spoločnosť

BRATISLAVA / Zdá sa, že bývalé vedenie skrachovanej poisťovne Rapid life má na krku ďalší vážny problém. Budovu, v ktorej sídlila už v čase, keď začala mať problémy, špekulatívne previedlo na spriaznenú spoločnosť. Budova tak neostala v majetku Rapid life, z ktorého mohli byť vyplácaní poškodení klienti. Ide o jednu z viacerých pochybných transakcií poisťovne, ktorými sa zaoberá Národná kriminálna agentúra.

Administratívna budova na Garbiarskej ulici v Košiciach bola v minulosti sídlom životnej poisťovne Rapid life. Napriek tomu, že budovu obsadili kukláči ešte v júni minulého roka a správu nad vedením poisťovne prevzala nútená správkyňa, stále okolo tohto prípadu visí mnoho otáznikov. 

Poisťovňa Rapidlife začala mať problémy ešte koncom roka 2015. V tom čase mali okrem obyčajných klientov, v poisťovni uzavreté mimoriadne lukratívne poistky aj ľudia z vedenia poisťovne a ich blízky. Práve im mal Rapid life vyplatiť státisícové poistné v čase, keď sa samy začali dostávať do najväčších problémov. "Vyplatili si to na základe mimoriadnych poistiek z poisťovne Rapid life v čase, keď aj ostatní klienti mali splatné pohľadávky. Svedčia o tom listinné doklady," povedala bývalá nútená správkyňa Rapid Life Irena Sopková. 

Vyplatené poistné plnenia nešli priamo na účty jednotlivých poistencov, ale na jeden účet. Peniaze odišli priamo do spriaznenej firmy s názvom AB Real. "Za spoločnosťou AB Real je syn pána Talána a obaja sú konatelia spoločnosti. Pán Talán starší sa hneď po vyhlásení nútenej správy, hneď na druhý mesiac, stal konateľom spoločnosti," uviedla Sopková. Podľa správkyne práve táto firma mala za peniaze z poistiek vyplatiť časť kúpnej ceny za budovu. Rapid life tak prišiel o pomerne veľkú časť svojho majetku. V súčasnosti už tento obchod prešetruje Finančná jednotka Národnej kriminálnej agentúry. "Spoločnosť AB Real hneď od 1. septembra začala tieto priestory prenajímať. Sama pre seba, na vlastný účet," povedala Sopková. 

"Podstata spočíva v tom, že došlo k prevodu budovy poisťovne za nevýhodných zmluvných podmienok a podhodnotenej ceny spriaznenej spoločnosti, a to v čase existencie splatných záväzkov," uviedol riaditeľ NAKA Peter Hraško. Nejde o jedinú vec, ktorou sa NAKA v súvislosti s Rapid life zaoberá. Vyšetrovateľ tiež začal trestné stíhanie vo veci skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. "Podstata spočívala v tom, že spoločnosť Rapid life uvádzala vo výkazoch zasielaných aj do Národnej banky Slovenska nepravdivé údaje o pohľadávkach voči poisteným," uviedol Hraško. 

"Národná banka Slovenska sa už niekoľkokrát vyjadrila, že poisťovňu do súčasného stavu doviedlo bývalé vedenie spoločnosti nehospodárnym nakladaním s prostriedkami poistencov a činnosťou, ktorá vzbudzuje dôvodné podozrenie z dlhodobého páchania trestnej činnosti," povedala hovorkyňa Národnej banky Slovenska Martina Vráblik Sočányiová. Peter Talán sa vyjadriť odmietol. Tak on ako ďalší ľudia z vedenia spoločnosť nateraz trestne stíhaní v tejto kauze nijako nie sú. Zatiaľ sa objavujú len na súdnych pojednávaniach, v ktorých, naopak, oni žalujú Národnú banku Slovenska.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy