Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bývalé vedenie poisťovne Rapid life chcelo od Národnej banky vysúdiť 5 miliónov eur za ušlý zisk
Zdielať na

Bývalé vedenie poisťovne Rapid life chcelo od Národnej banky vysúdiť 5 miliónov eur za ušlý zisk

BRATISLAVA / Jeden nula pre Národnú banku Slovenska. Takto jednoducho by sa dal opísať utorkový verdikt bratislavského krajského súdu v procese, v ktorom banku žalovala, dnes už skrachovaná poisťovňa Rapid life. Od Národnej banky žiadala milióny eur. V prvom skončenom procese dal však súd za pravdu Národnej banke.

Na rozsudok netrpezlivo čakali priaznivci skrachovanej poisťovne Rapid life. Na čele s jej bývalým šéfom, Petrom Talánom. Od Národnej banky žiadali viac ako 5 miliónov eur. Bývalé vedenie Rapid lifeu odchádzalo zo súdu naprázdno. Sudca im totiž vyše 5 miliónové odškodné nepriznal.

Vedenie Rapid life zažalovalo Národnú banku ešte v časoch svojho fungovania preto, že im nedala povolenie na predaj istého poistného produktu. Vyrátali si ušlý zisk 5,2 milióna eur. Krátko pred vyhlásením nútenej správy však vedenie Rapid life predalo túto pohľadávku spriaznenej firme AB Real za 1 Euro. Medzičasom však Rapid life prevzala nútená správkyňa, ktorá túto transakciu napadla. A dnes jej konečným verdiktom dal zapravdu aj súd.

"Žalobu žalobcu zamieta," znel verdikt Krajského súdu Bratislava. "Správne rozhodol krajský súd. Procesne rozhodol správne, tak ako mal a ja si to vysoko vážim," povedala bývalá nútená správkyňa Irena Sopková. "Bola to priam ukážka toho, ako pani nútená správkyňa ochránila záujmy klientov," uviedol bývalý konateľ poisťovne Rapid Life Peter Talán.

Bývalý šéf Rapid life zjavne očakával iný výsledok. Aj vzhľadom na rozsudok prvostupňového súdu, ktorý pôvodne priznal Rapid life nárok na miliónové odškodné. Prinajmenšom otázne ale je, ako by sa prípadne vysúdené peniaze k poškodeným klientom zo spoločnosti AB real vlastne dostali.

Bývalé vedenie Rapidl ife previedlo na spoločnosť AB real aj ďalšie dve takmer 30 miliónové pohľadávky zo súdnych sporov v ktorých žalujú Národnú banku. Zástupca poškodených klientov ale hovorí, že ide o špekulácie a predpokladá ako dopadnú ďalšie konania.
SYNCH: Antoňák
"Bývalé vedenie poisťovne Rapidlife špekulatívnymi spôsobmi prevádzalo pohľadávky a súd dnes povedal, že nakoľko Rapidlife nie je vlastníkom pohľadávky, nemôže žalobe vyhovieť," povedal zástupca poškodených klientov poisťovne Rapid life.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy