Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najvážnejším problémom zdravotníctva je personál. Aktuálne chýba tri tisíc lekárov
Zdielať na

Najvážnejším problémom zdravotníctva je personál. Aktuálne chýba tri tisíc lekárov

BRATISLAVA / Prezident asociácie nemocníc Marián Petko , ktorý je zároveň riaditeľom nemocnice v Bardejove má viac odvahy než jeho kolegovia. Pre chýbajúci zdravotnícky personál sa u nás postupne zatvárajú mnohé nemocničné oddelenia. Na niektorých potom visí vymyslený oznam o tom, že sa tam práve maľuje.

"Že v nemocniciach sa maľuje? Nemaľuje, zatvárajú oddelenia, pretože nemajú sestry a lekárov. Ja vám poviem svoj príklad. My sme maľovali cez leto na gynekológii a ak sa nič nezmení budeme maľovať aj v októbri na chirurgii," povedal otvorene Petko. 

​V nemocniciach súčasne chýba 3000 lekárov a 2500 zdravotných sestier. Podľa prezidenta asociácie nemocníc je v štátnych nemocniciach prezamestnanosť, ale v súkromných zdravotníckych zariadeniach, zhruba 75 nemocníc, trpia akútnym nedostatkom zdravotníckeho personálu.

"Riešením sú lekári z Ukrajiny, ale ani oni už nechcú u nás pracovať, pretože ministerstvo školstva tak prísne nastavilo prestupujúce skúšky, že ich neurobia a verte mi, neurobili by ich ani naši slovenskí lekári. Navyše poplatok za skúšku je 500 eur. Na ich pomery je to veľmi drahé," dodáva Petko. 

"My vieme, že potrebujeme viac lekárov aj sestier a robíme kroky. Dnes sme schválili financie 2 milióny eur na navýšenie počtu študentov medicíny. Príjmu o 205 viac študentov, renovujeme nemocnice, robíme systémové kroky," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Vláda v stredu schválila stabilizačný príspevok, čím chce zvýšiť záujem o štúdium odboru ošetrovateľstvo.

"Za každý rok štúdia môže čerpať 2000 eur, takže to má na prilepšenie k platu, aby pokryla náklady, keď príde do veľkého mesta z malého napríklad," vysvetľuje Kalavská. 

Navýšenie počtu študentov medicíny, stabilizačný príspevok pre študentov v odbore zdravotná sestra - obe opatrenia, ktoré vláda schválila v praxi, pocítime po rokoch, čo akútny stav zdravotníctva nerieši.

Pozrite si reportáž o rozhodnutí, aby lekárske školy prijímali viac študentov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy