Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ústav pre nebezpečných deviantov bol jednou z priorít každej vlády. Nestojí ale ešte ani dnes
Zdielať na

Ústav pre nebezpečných deviantov bol jednou z priorít každej vlády. Nestojí ale ešte ani dnes

BRATISLAVA / Je to už 10 rokov, čo slovenský pedofil zabil v Česku malého chlapca. Vtedy sa začalo nahlas hovoriť, že na Slovensku neexistuje zariadenie pre psychicky chorých zločincov a že to bude priorita vlády. V roku 2008 tak vláda schválila na jeho výstavbu sumu viac než štyri milióny eur, ktoré nakoniec prepadli. Hoci to bola priorita každej z vlád, ešte ani dnes detenčné centrum nemáme.

V súťaži o čo najrýchlejšiu výstavbu dôležitých budov by Slovensko zrejme neuspelo. O vybudovaní detenčného ústavu sa už hovorí pár rokov. Lokalita, kde by sa mali nevyliečiteľne chorí zločinci a devianti liečiť je známe už roky. V Hronovciach by malo pribudnúť zariadenie s kapacitou zhruba 100 miest.

Keďže ide o špeciálne zariadenie od začiatku to rieši ministerstvo zdravotníctva i spravodlivosti. Ide totiž akoby o nemocnicu s väzenským režimom, na ktorú odborníci čakajú už roky. Zatiaľ  ale bezvýsledne, hoci v v roku 2015 to vyzeralo viac ako nádejne.  

Ministri sa odvtedy vymenili a nie len raz. Veľké plány pritom mali i už odídený minister Drucker s ministerkou Žitňanskou, ale aj šéf štátnej kasy v roku 2017 vyhlásil, že detenčné centrum musíme postaviť a nie len o ňom rozprávať. 

Ľady sa síce pohli, no minimálne. Opäť sme na začiatku. Od septembra minulého roka za milión eur pracuje michalovská firma na projektovej dokumentácii. Celkové náklady, ktoré boli v roku 2008 niečo vyše štyroch miliónov eur sú dnes na výške 15,5 milióna eur s DPH. "Uvedomujeme si jeho nevyhnutnosť a od roku 2016 intenzívne pracujeme na tom, aby detenčný ústav na Slovensku vybudovaný bol. Aktuálne je v záverečnej fáze zabezpečenie všetkých potrebných dokladov k vydaniu územného rozhodnutia," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

"Ministerstvo spravodlivosti už má pripravenú prvotnú verziu návrhu zákona. Nasledovať budú diskusie s ministerstvom zdravotníctva a so Zborom väzenskej a justičnej stráže, potom sme pripravení návrh zákona predložiť," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová.

Projekt má pod patronátom prioritne MZ a MS bude riešiť zákonné veci, okolo fungovania ústavu, keďže bude fungovať vo väzenskom režime. ani zákony zatiaľ nie sú definitívne napísané.  

Necelých 100 miest by teda malo byť pre nebezpečných deviantov v Hronovciach. V budúcnosti by mali ďalšie miesta pre takýchto zločincov pribudnúť v rámci novej väznice, ktorej výstavbu vláda schválila. "V budúcnosti sa ráta aj s druhým detenčným ústavom, a to v Ústave na výkon väzby v Rimavskej Sobote, ktorý plánujeme stavať v dohľadnej dobe," dodala Drobová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy