Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záchranári pochybili, keď nechali kamaráta zosnulého vymieňať infúziu. Prípad môže skončiť pred súdom
Zdielať na

Záchranári pochybili, keď nechali kamaráta zosnulého vymieňať infúziu. Prípad môže skončiť pred súdom

BRATISLAVA / V komunitnom centre Resoty zomrel bezdomovec Roman. Jeho smrť vyvolala viacero otáznikov, ktorými sa zaoberal aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Úrad nám potvrdil, že v poskytovaní prvej pomoci bol porušený zákon. Keďže možno pre nesprávny postup záchranárov vyhasol ľudský život, môže to mať dohru na súde.

Roman bol v komunitnom centre Antona Srholca Resoty asi dva týždne. Okrem zdravotných problémov ho viac trápili tie psychické a viackrát nahlas vyslovil slová, že si chce siahnuť na život. Jeden večer vypil veľké množstvo alkoholu spolu s tabletkami, preto mu privolali záchranku. Tá ho ale do nemocnice nevzala a zdravotníci požiadali Romanovho spolubývajúceho Jozefa, aby mu infúzie vymieňal. "Potom hovorili, musíme ísť a nechali tak tri fľaše tie infúzie. Ukázali mu ako sa to robí a ako vymení fľaše. Keď skončila prvá fľaša, vymenil ju za druhú, potom za tretiu. Poslednú si on potom vytiahol sám," uviedol technický správca zariadenia Ibrahim. "Ja to neviem poriadne aj tak. Tak ale ukázali mi čo a ako, ale tak to ja nie som zdravoťák," reagoval klient komunitného centra Resoty Jozef. 

Prípadom sa začal zaoberať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a po pár mesiacoch potvrdil, že záchranári nepostupovali správne. "Úrad pre dohľad zistil v tomto prípade nedostatky v nesprávnom diagnostickom postupe a podnet uzavrel ako opodstatnený. V najbližšej dobe rozhodne o ďalšom postupe v súlade s platnou legislatívou," povedala hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Andrea Pivarčiová. 

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou síce vydal rozhodnutie o pochybení, no prípad majú stále na stole. Spoločnosť prevádzkujúca záchrannú službu môže dostať pokutu až do výšky 10 000 eur. Lenže to nemusí byť jediný postih. Prípad môže mať aj trestnoprávnu dohru. Napriek tomu, že Romana záchranári prvotne ošetrili a poskytli mu pomoc, ich postup mal vážne nedostatky, ktoré ho zrejme stáli život.

Rodina zosnulého môže na záchranárov podať aj trestné oznámenie. "Prichádza do úvahy trestná zodpovednosť v prípade, že by boli naplnené znaky skutkovej podstaty, trestného činu usmrtenia samostatne alebo v súbehu s trestným činom neposkytnutia prvej pomoci," uviedol odborník na medicínske právo Ivan Gašperec. 

Podľa slovenskej legislatívy môže podať trestné oznámenie hocikto, bez ohľadu na to či ide o príbuzného. V podobných prípadoch sa dokonca môže začať konať aj bez podania trestného oznámenia. "Samozrejme, je vždy možné podať trestné oznámenie alebo rovnako orgány činné v trestnom konaní majú možnosť ex offo, teda z úradnej povinnosti začať konať z vlastnej vôle," dodal Gašperec. 

Pozrite si reportáž o tomto prípade. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy