Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko posiela do Mosulu pomoc. Vaky, prikrývky a aj hračky
Zdielať na

Slovensko posiela do Mosulu pomoc. Vaky, prikrývky a aj hračky

BRATISLAVA / Rok po ukončení bitky o Mosul a zároveň oslobodení spod nadvlády Islamského štátu, stále prúdi do oblasti humanitárna pomoc. Stále jej však nie je dosť. Zapojilo sa aj Slovensko. Práve v stredu oznámili jednotlivé rezorty, čo, kam a za koľko do zdevastovaného mesta posielame.

Jeden a pol miliónové mesto Mosul ostalo úplne v troskách po tom, čo sa v ňom odohrala najväčšia bitka proti Islamskému štátu. Mesto sa podarilo oslobodiť, no ostalo úplne v troskách. Spacie vaky, prikrývky, ležadlá, sušiče, ale aj anesteziologické či dýchacie prístroje. Okrem toho, do Iraku putuje aj 600 hračiek.

Štyri nemocnice tvoria len asi pätinu z toho, čo by mesto potrebovalo ako minimum na to, aby sa spamätalo. Humanitárna pomoc tam prúdi z celého sveta. Zapája sa aj Slovensko. "Už roky sú najväčším problémom škody v zdravotníctve. Preplnené kapacity, nebezpečné zariadenie, strach z chorôb a úmrtí. Toto je realita Mosulu," hovorí Nicolas Isla zo Svetovej zdravotníckej organizácie WHO. 

Rezort diplomacie každoročne koordinuje humanitárnu pomoc do rôznych krajín. Tentoraz je to Irak, kam smerujú dva kamióny s nákladom v hodnote 212 tisíc eur. Logistiku zabezpečuje ministerstvo vnútra. "Bezpečnostné zložky sú už informované o posune konvoja a bude aj bezpečnostný doprovod," povedal Marián Dritomský, generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia MV SR. 

Nejde teda len o praktické pomôcky potrebné pre základný životný štandard. Ide aj o mimoriadne potrebný zdravotnícky materiál. S ním pôjde do Iraku aj profesionálny tím, ktorý tamojších lekárov zaškolí. Všetko sú to pritom slovenské pomôcky.

Cesta dvoch kamiónov potrvá 5 dní. Najťažší má byť prechod cez tureckú hranicu. Vodičov potom ešte bude čakať nebezpečných 250 kilometrov do Erbilu, kde sa zhromažďuje všetka humanitárna pomoc pre zničený región.

Pozrite si reportáž vyslaného redaktora, ktorý Mosul pred pár mesiacmi navštívil:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy