Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
SNS trvá na stavaní dvojkrížov
Zdielať na

SNS trvá na stavaní dvojkrížov

Zdroj: nbs.sk

Slovenská národná strana (SNS ) trvá na tom, aby sa rok 2008 niesol v znamení dvojkríža. Okrem krížov však plánuje po Slovensku rozmiestňovať aj busty a sochy. Povedal to včera v programe TV JOJ De Facto predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj.

Slovenská národná strana (SNS ) trvá na tom, aby sa rok 2008 niesol na Slovensku v znamení dvojkríža. Okrem krížov však plánuje po krajine rozmiestňovať aj busty a sochy. Povedal to včera v programe TV JOJ De Facto predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj.

"Plánujeme po Slovensku stavať dvojkríže, ale aj sochy a busty národných dejateľov," uviedol Rafael Rafaj. Podľa neho však národniari ešte nevedia povedať, koľko dvojkrížov na Slovensku postavia, keďže jeden kríž bude merať aj desať metrov a vážiť šesť až osem ton. Ich osádzanie tak bude mimoriadne náročnou technickou otázkou.

Národniari chcú výstavbou dvojkrížov ako symbolu slovenskej štátnosti prebudiť hrdosť na Slovensko medzi miestnym obyvateľstvom  a to najmä u detí a mladých ľudí. Podľa SNS je takéto uctievanie si národných symbolov bežné aj v iných krajinách Európy.

"Nemyslím si, že sochy a dvojkríže prebudia vlastenectvo a hrdosť na národ medzi našou mládežou," povedal v De Facto podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia ( KDH ) Martin Fronc. Zároveň uviedol, že jeho strana si vedela uctiť národ na rozdiel od SNS aj pred revolúciou. "Kádeháci si chodili pripomínať národné symboly už aj pred rokom 1989, napríklad do Černovej a Bradlo a to aj keď to ohrozovalo ich existenciu," uviedol Fronc. Dodal tiež, že vlastenectvo sa prejavuje iným spôsobom ako nemiestnym rozsievaním krížov po štáte.

"Cítime zodpovednosť a máme možnosti a tie možnosti využijeme v prospech národa, na rozdiel od predošlej vládnej koalície," povedal predseda poslaneckého klubu národniarov. Podľa neho tieto kroky sú najmä o historickej pamäti a občania  si ich dôležitosť uvedomujú už teraz. "Ľudia začali spontánne stavať dvojkríže a môžete ich už vidieť všelikde na Slovensku," podotkol Rafaj.

SNS pred časom vyhlásila, že slovenské kríže plánuje stavať po celom Slovensku a to aj na juhu krajiny. Podľa jej predsedu Jána Slotu sa tým má zabezpečiť, aby sa Slováci nemuseli dívať ako nad južným Slovenskom poletujú symboly Maďarska, turuly.


Zdielať na

Najčítanejšie správy