Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Kúpanie vo fontáne nemusí byť dobrý nápad. Okrem chorôb hrozí aj pokuta
Zdielať na

Kúpanie vo fontáne nemusí byť dobrý nápad. Okrem chorôb hrozí aj pokuta

HUMENNÉ / Posedenie pri vode je v horúčavách určite príjemné a človek by do nej najradšej skočil. Niektorí ľudia vo fontánach umývajú nohy, vyberajú z vody mince a dokonca si tam operú hoci aj kúsky oblečenia. Voda vo fontánach je ale chemicky upravovaná, a preto nie je vhodná pre styk s kožou.

V Humennom je dokopy päť fontán, ale ísť sa do nich osviežiť, prípadne okúpať nie je najlepší nápad. "Určite do fontány nie. Neviem, či je tam čistá voda, či tam nie sú chemikálie alebo mikróby," povedala jedna z návštevníčok Humenného. "Deti cez fontánu behajú, ale aj dospelí. Naozaj sa v nej nemôžudlho zdržiavať, lebo je chemicky udržiavaná," dodala Jana Vaľová, primátorka mesta. "Keďže používame prípravok na zabránenie tvorby rias a siníc, neodporúčame sa v nich osviežovať," uviedol Milan Kuruc, riaditeľ technických služieb Humenné. 

Navyše, za kúpanie sa vo fontáne môžete dostať nielen pokutu vo výške 30 eur, ale aj prísť k zdravotným problémom. "Je tu možnosť vzniku ekzéme, preto to neodporúčame," vysvetlil Milan Kuruc. "Samotný chlórnan sodný, pokiaľ by bol v takých koncentráciách ako sa predáva, tak má leptavý účinok na kožu a sliznice. Ale tie koncentrácie vo fontánach nie sú až také vysoké," uviedol Miroslav Veliký, riaditeľ RÚVZ Humenné. 

"Myslím, že keď len prebehnú tam a späť a potom sa osprchujú, tak snáď sa nič nestane," povedala Jana Vaľová. Regionálny hygienik ale vidí riziko inde. "Môžu byť mikrobiologicky kontaminované, po meste sa pohybujú rôzne zvieratá, vtáčí trus a ďalšie kontaminanty, ktoré sa do vody dostávajú," informoval Miroslav Veliký. Práve tým spôsobom môže dôjsť k prenosu rôznych ochorení.

Dve z fontán v meste sú pod dohľadom kamerových systémov. Náčelník mestskej polície hovorí, že pri fontánach už riešili aj extrémne prípady. "Bezdomovci si tam umývali nohy, kúpali sa, urobili si tam piknik. V minulom období dochádzalo k častému kúpaniu sa vo fontánach a dokonca bezdomovci odtiaľ vyberali mince," opísal situáciu Marián Zub, náčelník MSP Humenné.

"U nás na Ukrajine je tiež zakázané kúpať sa vo fontánach," dodala návštevníčka od východných susedov. 

Vodu do fontány musia každý týždeň doplniť. Straty vznikajú podľa riaditeľa technických služieb mesta napríklad aj odparovaním vody alebo počas vetra, kedy sa kvapky rozpŕchnu po okolí. "Týždenne dopĺňame aj 5000 litrov," povedal Milan Kuruc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy