Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vysoké teploty nekončia. SHMÚ vydal výstrahy
Zdielať na

Vysoké teploty nekončia. SHMÚ vydal výstrahy

BRATISLAVA / Vysoké horúčavy budú pokračovať počas prvého augustového týždňa. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal opäť výstrahu 1. a 2. stupňa, ktorá platí pre jednotlivé kraje. Pozrite sa, ako bude počas tohto týždňa v tom vašom.

Cez naše územie síce v nedeľu postupoval studený front a priniesol búrky aj s výraznými prejavmi počasia, veľmi sa ale neochladilo. Noc síce nebola tropická, ale teplota rýchlo stúpala a stúpa. V pondelok bude od 23 do 24°C  na severe po 32°C na juhu, a pozor na prehánky a búrky najmä na severe a vo východnej časti územia.  Teploty očakávajte opäť vysoké, a to 28 až 33 stupňov. SHMÚ vydalo aj výstrahu 1. stupňa  pred teplom. Tá platí pre Bratislavský, Banskobystrický, Košický, Nitrianky a Trnavský kraj. Teplota v noci ale klesne o čosi viac ako po minulé dni.  

Najnižšia nočná teplota by mala byť 18 až 13 stupňov Celzia. V ranných hodinách očakávajte aj hmlu, či nízku oblačnosť. Obyvatelia žijúci v dolinách a kotlinách sa potešia ešte o čosi nižšej teplote v noci, a to 13 - 8 stupňov. Teplota cez deň vystúpi na 29 až 34 stupňov. Na Orave a pod Tatrami hlásia okolo 27 stupňov. Na utorok pritom SHMÚ vydalo výstrahu 1. stupňa už pre väčšiu časť Slovenska. Týkať sa bude Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského, Košického a Prešovského kraja. Obyvatelia Žilinského kraja si môžu teda od výstrahy vydýchnuť.  

V stredu opäť hrozia búrky a prehánky len ojedinele, bude veľmi teplo. Najvyššia denná teplota by mala byť až 35 stupňov, a pod 30 ani neklesne. V noci teplota klesne maximálne len na 17 stupňov. SHMÚ na stredu vydalo výstrahu nielen 1. stupňa ale aj 2. stupňa. Platí pre celé Slovensko okrem Žilinského kraja.  

​Teplý vzduch, ktorý priniesol teplotu nad 44°c na Pyrenejský poloostrov , putuje Európou a bude postupne dvíhať teplotu aj u nás. Pripravme sa postupne na vysokú dennú teplotu. Vlna horúčav by mala kulminovať vo štvrtok a v piatok, keď je možný teplotný interval od 30 do 36°C, pričom sa nedá vo štvrtok pred studeným frontom aj vylúčiť prekročenie teploty 36°C. S postupujúcim studeným frontom však budú spojené prehánky, búrky, aj intenzívne. V piatok by mal byť západ Slovenska už chladnejší, ale východ stále ešte horúci, až do 36°C.  Stále je horúco, horúco a dusno, nepodceňujte silu slnka.

Pozrite si naše posledné počasie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy