Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Extrémne horúce počasie trápi Európu. Môže byť až rekordných 48 stupňov
Zdielať na

Extrémne horúce počasie trápi Európu. Môže byť až rekordných 48 stupňov

Archívna reportáž

EURÓPA / Španielsky meteorologický ústav vydal varovanie pred extrémne vysokými teplotami v dôsledku prúdenia horúceho vzduchu z afrického kontinentu. Už v stredu teplomery na mnohých miestach Španielska podľa meteorológov ukážu cez 40 stupňov Celzia. Britská tlač pritom varuje turistov, že v nasledujúcich dňoch by sa teploty v Španielsku a Portugalsku mohli dostať až na 48 stupňov Celzia, čo je historický európsky teplotný rekord.

Vysoký stupeň pohotovosti kvôli vlne horúčavy platí v ôsmich provinciách v juhošpanielskej Andalúzii a v okolí metropoly Madridu. Nižší stupeň pohotovosti je v ďalších dvoch desiatkach španielskych provincií.

Úrady nabádajú občanov, aby nevychádzali von v hodinách, kedy je slnečné žiarenie najintenzívnejšie, aby dostatočne pili vodu a snažili sa v domoch a automobiloch udržiavať čo najväčšiu chlad, napísala agentúra AP.

Medzi štvrtkom a sobotou by sa teploty na niektorých miestach Španielska a Portugalska mohli podľa britského denníka The Sun vyšplhať až na 48 stupňov Celzia. To je európsky teplotný rekord, ktorý bol zaznamenaný v roku 1977 v Aténach. V Španielsku bola doteraz najvyššia nameraná teplota 47,3 stupňa a v Portugalsku 47,4 stupňa Celzia.

V Portugalsku je kvôli mimoriadne horúcemu a suchému počasiu pripravené takmer 11 000 hasičov, ktorí s pomocou 56 lietadiel môžu zasiahnuť v prípade lesných požiarov.

Počasie na Slovensku

Naďalej naše počasie ovplyvňuje teplý a vlhký vzduch. V ňom sa veľmi rýchlo zrána začína tvoriť kopovitá oblačnosť a v nej prehánky a búrky. Ako hovorí meteorologička Miriam Jarošová, aj v stredu popoludní na viacerých miestach Slovenska hrmelo a blýskalo sa. Aspoň sme sa trošku osviežili. Denná maximálna teplota bola aj dnes veľmi vysoká, od 27do 29 stupňov a na severe po 34 stupňov Celzia na juhu.

"Pri búrkach teplota poklesla aj o 10°C. Nechystá sa žiadna zmena, stále musíme byť pripravení na mimoriadne vysokú teplotu, až do 35°C, stále bude hrmieť a blýskať sa. Ochladenie sa črtá až po víkendových dňoch, ale to je ešte ďaleko," hovorí Miriam Jarošová.

Problémy s vysokými teplotami majú aj naši susedia. V Čechách v utorok, 31. júla dosiahla teplota v stredných Čechách až 37,6°C. V Nemecku bolo ešte teplejšie, až 39.5°C. Situáciu v západnej Európe v nasledujúcich dňoch výrazne ovplyvní teplý, pôvodom tropický vzduch, v ktorom meteorológovia na Pyrenejskom polostrove predpokladajú vzostup teploty už zajtra až na 42°C na juhu, počas víkendových dní by teplota 42°C a viac mala byť na mnohých miestach Španielska a aj Portugalska.

​Zdravotné problémy aj slabá úroda

Vlna horúčav, ktorá v týchto dňoch sužuje veľkú časť Európy, má už na svedomí lesné požiare, nízkou poľnohospodársku úrodu či zdravotné problémy radu ľudí. Ďalší na rade môžu byť podľa expertov napríklad ryby, ktoré sa v príliš teplej vode dusia. Meteorológovia očakávajú tento týždeň rekordné teploty v Španielsku, v Portugalsku či v Nemecku. Neobvykle vysoké teploty panujú aj na severe Nórska, kde namerali 32 stupňov Celzia.

V niektorých oblastiach Nemecka sa v utorok teplota priblížila k 40 stupňom a rieky ako Rýn či Labe sa výrazne otepľujú. Philipp Sicher zo švajčiarskej rybárskej asociácie povedal agentúre DPA, že sa obáva tragédie. Podľa DPA vylovili už cez víkend rybári v Hamburgu päť ton mŕtvych rýb. Hasiči preto začali pumpovať do vodných nádržiach vodu, aby ich okysličila.

Niektoré jadrové elektrárne v Nemecku znížili produkciu, pretože voda z riek, ktorú využívajú na ochladzovanie, je príliš teplá. Nízka úroveň hladiny riek sťažuje aj lodnú dopravu; na Odre vo východnom Nemecku už podľa agentúry AP zakázali lodné prevádzku.

Nebezpečné sinice

V týchto dňoch sa výrazne otepľuje aj voda v oceánoch, čo má okrem iného za následok množenie baktérií. Napríklad poľské úrady kvôli toxickým baktériám zakázali na päťdesiatke pláží pri Baltskom mori kúpanie. Teplota mora tam na niektorých miestach dosahuje až 23 stupňov.

Vysoké teploty škodia aj zvieratám. Napríklad mačky a psy regulujú svoju telesnú teplotu horšie než ľudia. Veterinári preto okrem iného odporúčajú ochladzovať týmto domácim miláčikom hlavu, krk a labky studenou vodou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy