Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výročná Správa o bezpečnosti na Slovensku nie je veľmi lichotivá
Zdielať na

Výročná Správa o bezpečnosti na Slovensku nie je veľmi lichotivá

BRATISLAVA / Úrad vlády predkladá rezortom na pripomienkovanie Správu o bezpečnostnej situácii na Slovensku za minulý rok. Nie je to nič radostné. Správa hovorí o náraste viacerých negatívnych javov, s ktorými ste sa možno stretli aj vy - napríklad na internete.

Správa o bezpečnostnej situácii na Slovensko za rok 2017 jasne poukazuje na nárast propagandy a dezinformácií šírených prokremeľskou cestou. Bádať proruské tendencie, ktoré majú zmiasť obyvateľov a naštrbiť ich dôveru v inštitúcie, predovšetkým Európskej únie. 

"Na to, že tu takéto veci funguje, máme nespočetne veľa dôkazov. Iba serverov, ktoré v Slovenskej a Českej republike fungujú a sú súčasťou prokremeľskej propagandy je viac ako 100 v súčasnosti," vraví Michal Vašečka z výboru pre predchádzanie a elimináciu rasizmu. 

Jedným z takých príkladov je aj súčasne pretriasaná téma Nočných vlkov a ich pôsobenie na Slovensku. Tie negatívne tendencie sú viaceré. Rastie napríklad počet dobročinných akcií, ktoré majú nejakú nacistickú tématikou. "Extrémistov samotných nie je viac, rastie akceptácia toho," vysvetľuje Vašečka. 

Fenoménom ale je, že podľa správy začína klesať nenávisť voči migrantom ale zároveň opäť stúpa voči Rómom. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy