Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pozor na tieto lieky na vysoký krvný tlak, obsahujú karcinogénnu látku
Zdielať na

Pozor na tieto lieky na vysoký krvný tlak, obsahujú karcinogénnu látku

BRATISLAVA / Ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom odkázaný na lieky s obsahom účinnej látky valsartan by mali svojho lekára požiadať o výmenu liekov. Štátny ústav pre kontrolu liečiv ešte začiatkom júla stiahol spomínané lieky na tlak z nášho trhu pre obsah látky, ktorá pri dlhodobom užívaní pôsobí karcinogénne. Obnova dodávok je aj s odstupom mesiaca v nedohľadne a mnohí pacienti ešte o výmenu ani nepožiadali.

"Tieto lieky boli stiahnuté z trhu z úrovne distribučných spoločností a lekární a ich výroba bola zastavená. Najmä kvôli tomu v blízkej budúcnosti je obnova dodávok vylúčená," uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečív Magdaléna Jurkemíková.

Ide o lieky na liečbu vysokého krvného tlaku, ktoré sa používajú po nedávnom srdcovom infarkte a na liečbu symptomatického srdcového zlyhávania. Lieky stiahli z trhu ešte začiatkom júla pre obsah nečistoty v účinnej látke.

A čo znamená, že je v lieku nečistota? Ide o obsah látky, ktorá sa bežne nachádza v tepelne upravených údených potravinách či v cigaretovom dyme. Pri dlhodobom užívaní má karcinogénny potenciál a v liekoch je nežiadúca.

Navštívili sme aj ambulanciu všeobecného lekára a zisťovali či pacienti s odstupom niekoľkých týždňov požiadali o výmenu liekov. "Majorita našich pacientov, ktorí mali predpísané spomínané lieky prišli hneď alebo nám telefonovali. Ak sa tam nachádza zložka, ktorá môže byť potencionálne škodlivá, tak lieky treba určite vymeniť a pacienti by sa mali hlásiť svojim praktickým lekárom," uviedla všeobecná lekárka Valéria Machová Husarovičová.

Žiadne vedľajšie účinky či komplikácie ani pri chronických pacientov po výmene lieku nenastali. V rámci všetkých európskych štátoch sa v súčasnosti testujú aj iné lieky s obsahom tej istej účinnej látky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy