Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jeden z prvých členov hasičského zboru má už 90 rokov. Srdcom ostáva hasičom navždy
Zdielať na

Jeden z prvých členov hasičského zboru má už 90 rokov. Srdcom ostáva hasičom navždy

BARDEJOV / Pán Pavlišák má 90 rokov a dobrovoľným hasičom sa stal už ako 15-ročný. Profesionálni hasiči vtedy ešte neexistovali. Hasičské a záchranné zbory, ako ich poznáme dnes, vznikali až neskôr.

Čerstvý deväťdesiatnik z Bardejova je jedným z prvých profesionálnych hasičov na Slovensku. Hoci dnes je už dávno na dôchodku a choroba ho pripútala na invalidný vozík, srdcom ostal už navždy hasičom. "Ja sa cítim stále ako hasič. Všade vidím "hasičinu", aj v telke," povedal Ján Pavlišák, ocenený hasič.

Hasičkou sa po svadbe stala aj jeho manželka a neskôr ich deti. Otec rodiny si v povolaní hasiča splnil svoj chlapčenský sen. Za svoj profesionálny život získal množstvo ocenení. Jedno mu udelili aj teraz po rokoch. "Ja som ostal prekvapený z toho, čo dnes urobili," informoval Ján Pavlišák.

​Životné jubileum oslávil ako sa patrí, na pôde jeho vtedajšieho pôsobiska, medzi hasičmi. Jedným z nich je dokonca aj jeho bývalý kolega. "Bol mi otcom, učiteľom," povedal s uznaním hasič HaZZ Bardejov, Jozef Matej. "V roku 1966 bol medzi prvými hasičmi, ktorí nastúpili na tento útvar," dodal riaditeľ HaZZ Prešov, Ján Goliaš.

Pán Ján si pamätá časy, keď hasičská technika a aj výstroj vyzerali ešte úplne inak. Jeho začiatky už ako profesionála boli práve na hasičskej stanici v Bardejove. Vtedy, pred viac ako polstoročím. bol hasičský zbor pomenovaný ešte ako Verejný požiarny ústav. "To sa nedá porovnať, to je nebo a zem," dodal s úsmevom ocenený hasič Ján Pavlišák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy