Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matečná ponúka pomoc farmárom v boji proti suchu. Vyhlasuje miliónovú výzvu
Zdielať na

Matečná ponúka pomoc farmárom v boji proti suchu. Vyhlasuje miliónovú výzvu

BRATISLAVA / Agrorezort ponúka pomoc poľnohospodárom viac ako 20 miliónov eur. Dôvodom sú škody na úrode spôsobené suchom. Nenávratný finančný príspevok má slúžiť na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu zavlažovacích systémov.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vyhlásilo v stredu výzvu, ktorá ma farmárov povzbudiť k starostlivosti a budovaniu zavlažovacích systémov. Žiadatelia o túto výzvu môžu získať celkovo 22 miliónov eur, vďaka ktorým môžu predchádzať škodám spôsobeným extrémnym suchom. "Prudké výkyvy počasia si aj tento rok vypýtali svoju daň od farmárov. Škody napáchané extrémnym suchom najviac postihli nepripravených. Nie je možné a ani udržateľné riešiť tieto problémy jednorazovými opatreniami. Preto sme vyhlásili výzvu zameranú na budovanie a modernizáciu zavlažovacích systémov, ktorá má motivovať farmárov predchádzať týmto škodám natrvalo," povedala ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná. 

Minimálna výška oprávnených výdavkov na projekt je stanovená na 10 tisíc eur, maximálna na jeden milión eur. "Prostriedky je možné čerpať na výstavbu, rekonštrukciu a aj modernizáciu závlahových systémov vrátane infraštruktúry. Podporené budú aj investície do obstarania a modernizácie techniky a technológie závlahových systémov," uviedol generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb Jaroslav Gudába.  "Našou snahou je pomôcť najmä menej rozvinutým regiónom, pre ktoré je vyčlenených 20 miliónov eur. Zvyšné dva milióny eur sú určené pre Bratislavský kraj," vysvetlila  Gabriela Matečná.

O nenávratný finančný príspevok na zavlažovacie systémy sa môžu uchádzať fyzické osoby podnikajúce v poľnohospodárskej prvovýrobe. Žiadateľ by mal pritom vykonávať činnosť v poľnohospodárstve najmenej dva roky pred vyhlásením výzvy alebo spĺňať kritéria mladého farmára.

Podľa poslanca NR SR za OĽaNO Martina Fecka výzva, ktorú v stredu prezentovala ministerka Matečná, prichádza neskoro. Dodal, že potreba vody v poľnohospodárstve je základnou prioritou na dosahovanie výnosov v tomto odvetví. Závlahy sú potrebné, preto po nich volajú poľnohospodári už niekoľko rokov. Zrušením Štátnej melioračnej správy v deväťdesiatych rokoch sa podľa neho závlahové a odvodňovacie systémy dostali do bezprizorného stavu a nikto sa o vzniknutú situáciu nezaujímal. "Ak by bolo zákonom nariadené spravovanie týchto zariadení v zmysle dobrého hospodárenia a zdravého gazdovského rozumu, nemusíme opätovne vynakladať milióny eur na to, čo kompetentní v minulosti zanedbali,“ povedal v reakcii na výzvu Martin Fecko. 

Pôdohospodárska platobná agentúra zverejnila výzvu so značným časovým predstihom, aby mali potenciálni žiadatelia dostatok času na prípravu svojich projektov. Uzávierka výzvy je naplánovaná na 15. novembra 2018. Žiadosti o nenávratný finančný príspevok je možné poslať poštou na adresu Pôdohospodárskej platobnej agentúry alebo podať osobne v jej podateľni. Agentúra prijíma žiadosti aj v elektronickej podobe prostredníctvom elektronickej podateľne dostupnej na stránke www.slovensko.sk.

Pozrite si archívnu reportáž o proteste farmárov z celého Slovenska: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy