Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
FOTO: Ľudia a zvieratá utekali pred požiarom v Grécku cez more, niektorí zahynuli vo vlnách
Zdielať na

FOTO: Ľudia a zvieratá utekali pred požiarom v Grécku cez more, niektorí zahynuli vo vlnách

Archívna reportáž

RAFINA / Počet obetí ničivých lesných požiarov, ktoré vypukli v okolí gréckych Atén stúpol už na osemdesiat. V najťažšie zasiahnutých oblastiach pokračuje pátranie po nezvestných. A nehľadajú ich len profesionálni záchranári. V uliciach zhorených miest možno stretnúť aj obyčajných ľudí, pátrajúcich po svojich najbližších.

Oheň prišiel náhle, a tak sa skupina priateľov v Grécku dala na útek smerom k pláži. Keď sa k nej dostali, skočili do mora a plávali čo najďalej od brehu. Kvôli štipľavému dymu ale poriadne nevedeli kam. Vietor, ktorý podporoval plamene na brehu, vytváral aj vysoké vlny. V nemocniciach je 164 dospelých a 23 detí. Obetí je nahlásených doteraz 80. Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil trojdňový národný smútok. 

​"Neviem, čo sa stalo s mojou ženou. Bojím sa, že tu zhorela," ťažko dostáva zo seba slová mladý Grék Panagioti. Spolu so svojim švagrom prehľadáva to, čo zostalo z jeho auta. Pátra po stopách, ktoré by ho doviedli za jeho manželkou. Oheň vraj prišiel neuveriteľne rýchlo."Keď sme ho zbadali, začali sme sa baliť a nakladať veci do auta," pokračoval. Zakrátko však Panagiotis zbadal, že im oheň odstrihol cestu. Všetko naokolo horelo. Vzal preto svojho trojročného syna na ruky, povedal žene, že musia ujsť na pláž a rozbehol sa.  "Nepozeral som sa dozadu. Bežal som k moru. Pamätal som si cestu. Deň predtým sme sa tam boli kúpať," dodal.

Ženu odvtedy viac nevidel. S očami červenými od plaču a popáleninami na rukách si vyčíta, že ju nedokázal zachrániť. Viac šťastia mala štvorčlenná rodina z Fínska. "Vybehli sme z hotela a utekali na pláž. Tam nás však oheň dostihol. Museli sme vojsť do vody, aby sme nezhoreli na uhoľ," opísala Jakob Makinen z Fínska. Jakob z rodinou odchádza na pár dní do Atén, kým sa situácia neupokojí. Miestni obyvatelia však nemajú kam ujsť. Mnohí len neveriacky sledujú, ako za pár hodín prišli o všetko, čo mali.

Zahraničné médiá priniesli niekoľko svedectiev preživších z Peloponézskeho ostrova, ktorí len o vlások unikli istej smrti. ​Nakoniec turistov chytil silný prúd a odniesol na more. Skupina sa držala na hladine dve hodiny, než sa objavila záchrana v podobe rybárskeho člnu s egyptskou posádkou. 

Nikosa Stavrinidisa záchranári vytiahli do bezpečia, rovnako aj jeho manželku a dvoch priateľov. Ale ďalších dvoch, ženu so synom, sa už zachrániť nepodarilo. Zmizli vo vlnách. 

Požiar zanechal poriadnu spúšť. Od pondelka ničí živel sever Grécka. Ide o jednu z piatich najtragickejších udalosti za posledných dvadsať rokov.

Pozrite si archívnu reportáž z okolia gréckych Atén:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy