Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Špeciálne tlačidlo zachraňuje životy. Spojí sa s dispečerom a ten zavolá pomoc
Zdielať na

Špeciálne tlačidlo zachraňuje životy. Spojí sa s dispečerom a ten zavolá pomoc

BRATISLAVA / Sú situácie, keď sú ľudia odkázaní na pomoc druhých, ale nevedia si ju privolať. Či už po páde alebo v prípade prepadu. Niekoľko rokov s pomocou Samaritánov Slovenska dodáva pocit istoty osamelo žijúcim ľuďom špeciálne tlačidlo.

Male zariadenie, ktoré si dáte na ruku ako hodinky, alebo si ho zavesíte na krk, dokáže urýchliť prvú pomoc a teda aj zachrániť život. Tento projekt domáceho tiesňového volania vykonáva Asociacia samaritánov Slovenska už niekoľko rokov. Projekt je určený hlavne pre osamelo žijúcich ľudí, väčšinou seniorského veku, ktorí si týmto spôsobom v akejkoľvek krízovej situácii vedia privolať pomoc.

"Či už by sa jednalo o požiar, vlámanie alebo predovšetkým, čo riešime u to buď nejaké pády v domácnosti alebo zhoršenia zdravotného stavu. Je to veľmi jednoduchý systém pre toho užívateľa, lebo nemá žiadne starosti, má doma na stene alebo niekde položenú jednotku, ktorá vlastne rieši telefonické spojenie s našim dispečingom, ktoré je v nepretržitej prevádzke a obsluhujú ho školení dispečeri," opisuje Marcel Sedlačko z Asociácie samaritánov Slovenska. 

Malá bytová centrála je prepojená s vodeodolným, ľahkým tlačidlom, ktoré má človek na krku alebo na náramku na ruke. Po stlačení dá osoba v núdzi najavo, že je v krízovej situácii. Cez centrálu, ktorá ma hlasný reproduktor a citlivý mikrofón, sa ozve dispečer a vyhodnotí pomoc, ktorá bude k dotyčnému nasmerovaná.

Presne tak sa podarilo v nedeľu opäť zachrániť jedného staršieho pána v Bratislave. Po stlačení tlačidla sa spojil s dispečerom, ktorý na miesto vyslal záchrannú zdravotnú pomoc.

"Deväťdesiatdvaročnému mužovi došli na pomoc záchranári vďaka SOS tlačítku, ktoré ešte bol z posledných síl stlačiť a takto bola privolaná záchranná zdravotná služba, ktorá po prvotnom ošetrení previezla pacienta do nemocnice," vysvetlil hovorca operačného strediska Jozef Minár.

"Celý zásah bol trošku komplikovaný tým, že hoc klient udával, že dvere sú otvorené, čo sa nám nezdalo, po príchode záchranárov sme zistili, že byt je zavretý, preto boli oslovené ďalšie zložky o sprístupnenie bytu," hovorí Sedlačko. 

Systém pomáha aj starším a senilnejším ľuďom, ktorí si nie sú istí svojim zdravotným stavom alebo, či užili lieky. Dispečer ich na to vie upozorniť, skontrolovať ich. Po konzultácii s majiteľom náramku zváži, či treba vyslať k nemu lekára, hasičov alebo políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy