Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dopravnému podniku chýbajú naši vodiči. O prácu sa uchádzajú Ukrajinci
Zdielať na

Dopravnému podniku chýbajú naši vodiči. O prácu sa uchádzajú Ukrajinci

BRATISLAVA / Dopravný podnik v hlavnom meste má problém ohľadom nedostatku vodičov. Momentálne tak prebiehajú nábory na nových vodičov. Keďže zabezpečujú dopravu v plnom rozsahu, ideálny stav obsadenosti pozície vodiča, predstavuje približne 50 nových ľudí. Na Slovensku je ale záujem malý, a tak k nám prichádzajú aj vodiči zo zahraničia.

Dopravný podnik Bratislava má momentálne 892 vodičov autobusov, z toho 22 žien, 291 vodičov električiek, z toho 59 žien a 269 vodičov trolejbusov, z toho jedinú ženu vodičku. Nábor na nových vodičov MHD sa ale robí neustále. Podnik ponúka stabilnú prácu nielen pre tých, ktorí už pracujú v podniku, ale aj pre tých, ktorí majú záujem do našich radov prísť. Na Slovensku ale nie je vysoký záujem byť vodičom MHD. Z tohto dôvodu teraz prebieha nábor vodičov z Ukrajiny. Momentálne sa už vybavuje všetko potrebné k ich ceste k nám, absolvujú aj základy slovenčiny. 

"Uchádzačom postačí vodičský preukaz skupiny B, o zvýšenie kvalifikácie potrebnej na vedenie vozidiel sa už postaráme my. Zamestnanecké istoty garantuje kolektívna zmluva, za svoju príkladnú službu sú vodiči odmeňovaní, zohľadňujú sa aj odpracované roky. Garantujeme tiež rovnaké podmienky pre mužov aj ženy," povedal riaditeľ úseku generálneho riaditeľa DPB, a.s. Marián Áč.

Benefity pre vodičov

  • nadpriemerný platový medziročný nárast (o niekoľko percent) 
    Priemerná mzda vodiča MHD sa za rok 2017 dostala na úroveň 1 253 eur (medziročný nárast vyše 4%).
  • náborový príspevok vo výške 3 000 eur pre tých vodičov autobusov a trolejbusov, ktorí vlastnia vodičské oprávnenie skupiny D
  • noví náborový príspevok vo výške 1 500 eur pre budúcich vodičov autobusov, trolejbusov, električiek, ktorí vlastnia vodičské oprávnenie skupiny B alebo C a v autoškole DPB, a.s. si zadarmo urobia príslušné vodičské oprávnenie sú do ich radov potrební. V súčasnosti ich je 1452, a z toho 82 žien.
  • získanie vodičského oprávnenia a odbornej spôsobilosti vodiča MHD zdarma vo vlastnej autoškole
  • odmena 600 eur za odporučenie kvalifikovaného vodiča
  • výhodná cena cestovného aj pre rodinných príslušníkov 
  • finančný príspevok na ubytovanie pre všetkých zamestnancov bez ohľadu na miesto trvalého bydliska
  • mimoriadne odmeny za iniciatívu, prístup, riešenie problémov
  • príspevok na stravovanie formou stravovacej karty 

Dôvod odchodu

Dopravný podnik zamestnáva okolo 1500 vodičov, z nich ročne musí nahradiť okolo 200 vodičov. Dôvod odchodu je vraj najčastejšie dôchodok a zdravotné problémy. 

Zníženie minimálnej hranice veku

Dopravný podnik sa už dlhší čas snaží znížiť hranicu minimálneho veku vodičov z pôvodných 24 na 21 rokov. Chcú tak, aby vodičské oprávnenie na verejnú prepravu osôb, mohli dostať skôr. "Sme presvedčení, že zmena regulácie pomôže k riešeniu problémov súvisiacich s nedostatkom vodičov, s ktorým nebojujeme len my, ale aj iní dopravcovia," pokračoval Áč. Ministerstvo dopravy, pokiaľ ide o vek vodičov autobusov a nákladných vozidiel, súhlasí so znížením minimálneho veku na získanie vodičského oprávnenia pre skupinu C a D. "Táto problematika bude riešená vrámci novely zákona o cestnej premávke, ktorá čoskoro pôjde do medzirezortného pripomienkového konania," prezradila Silvia Keratová z tlačového odboru Ministerstva vnútra. 

Pre záujemcov po absolvovaní strednej školy nastáva hluché obdobie 3 až 6 rokov. Aj toto je dôvod, prečo chcú vekovú hranicu znížiť. "Aktuálny zákon nereflektuje na súčasnú situáciu na trhu. Na jednej strane zápasíme s nedostatkom uchádzačov, no na druhej strane veková regulácia nám potencionálnych záujemcov eliminuje," vysvetlil nakoniec riaditeľ úseku generálneho riaditeľa DPB, a.s .Áč. 

Pozrite si archívnu reportáž o postoji vodičov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy