Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hygienici upozorňujú: Tieto potraviny môžu spôsobiť salmonelózu
Zdielať na

Hygienici upozorňujú: Tieto potraviny môžu spôsobiť salmonelózu

BRATISLAVA / Rizikom pre vznik nepríjemného ochorenia - salmonelózy, sú predovšetkým nedostatočne tepelne spracované jedlá z hydiny a vajec. Nezabúdajte však ani na pôsobenie slnečných lúčov a nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute. Varuje predtým Úrad verejného zdravotníctva, ktorý vydal najdôležitejšie rady, ako sa tejto nepríjemnej chorobe vyhnúť.

Horúce počasie, ktoré tento rok prišlo skôr ako obvykle, sa prejavilo na vyššom výskyte epidémií salmonelózy. Počas apríla a mája ich prepuklo sedemdesiatdva, pričom spolu ochorelo 270 ľudí. V rovnakom období vlani ich bolo tridsaťosem a potrápili 169 ľudí.

Najväčší počet ochorení býva každoročne spravidla počas júna, júla a augusta, minulý rok za tieto tri letné mesiace potvrdili lekári salmonelózu u 1 545 ľudí. "Okrem horúčav môže byť príčinou zvýšeného počtu ochorení v tomto roku aj to, že sa skôr začala sezóna grilovačiek,  či rozličných osláv a na nich si ľudia často nedostatočne tepelne upravia mäso a potraviny, takže riziko kontaminácie je vyššie,“ hovorí epidemiologička MUDr. Martina Pántiková Valachová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Salmonelóza sa prenáša nielen nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom, tepelne nedostatočne upravenými slepačími vajcami, výrobkami z nich a pokrmami, do ktorých sa pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ale aj kontaminovanými rastlinnými potravinami (nedostatočne umytá zelenina, ovocie).

Salmonely ničí teplota 75 stupňov Celzia počas 10 minút. Teplota musí byť dosiahnutá rovnaká vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu.

"Baktéria salmonella je schopná množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežíva i v mrazených potravinách. V lete vo zvýšenej miere dbajte pri príprave jedál na dodržiavanie hygienických zásad a správnej technológie, rovnako i na hygienu v kuchyni pri varení a príprave potravín, na čistotu pracovných plôch, pracovných pomôcok a osobnú hygienu. Čistite dôkladne pracovné plochy v kuchyni, dajte si záležať na správnej manipulácii so surovinami a jedlami i na správnom skladovaní,“ zdôrazňuje základné pravidlá prevencie MUDr. Iveta Trusková, PhD., vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia a rastú veľmi rýchlo. ,,Ľudskému organizmu môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy. Prenášajú sa nielen rukami, ale napríklad i utierkami a kuchynskými pomôckami,“ upozorňuje MUDr. Iveta Trusková.

Nepríjemné príznaky salmonelózy - vysoká teplota, nevoľnosť, zvracanie, kŕčovité bolesti, zelené hnačky s prímesou krvi, nastupujú už 6 - 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Nebezpečná pri ochorení je strata tekutín, najviac sú ohrozené malé deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Zdravé rady

- Nekonzumujte rizikové potraviny neznámeho pôvodu
- Používajte iba pitnú vodu
- Chráňte potraviny pred hmyzom a hlodavcami
-Jedlá dôkladne tepelne spracúvajte, bezpečnými kulinárskymi postupmi
- Zeleninu a ovocie dôkladne poumývajte pod tečúcou pitnou vodou
- Nepoužívajte potraviny po dátume spotreby
- Dodržiavajte čistotu pri spracúvaní potravín do pokrmov
- Pred prípravou jedla i počas nej si dôkladne umývajte ruky
- Zabráňte styku medzi surovými a uvarenými jedlami.
- Nezmrazujte znova úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny
- Mäso nakupujte iba v predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení
- Jedlo a rýchlo sa kaziace potraviny noste v lete v taškách s chladiacimi vložkami

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy