Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Za chlieb budeme odteraz platiť viac. Pekári majú na to svoje dôvody
Zdielať na

Za chlieb budeme odteraz platiť viac. Pekári majú na to svoje dôvody

BRATISLAVA / Na Slovensku budeme zrejme už onedlho kupovať drahší chlieb. Pekári ale aj obchodníci už dlhodobo upozorňujú na podhodnocovanie cien pečiva a pekárenských výrobkov. Preto v pondelok podpísali spoločnú dohodu, podľa ktorej sa ich zvýšené náklady premietnu do konečných cien.

Obchodníci a pekári podpísali toto memorandum o poctivom obchode, a tak zakopali pomyselnú vojnovú sekeru. Čo však ale v konečnom dôsledku zrejme nepoteší bežného spotrebiteľa. Podľa slov Vladislav Baričák predsedu únie priemyselných pekárov na Slovensku bude chlieb drahší. 

Pekári hovoria o tom, že kým pred zavedením eura stál na Slovensku chlieb približne 30 korún, minulý rok to bolo v priemere necelých 80 centov. Upozorňujú na to, že sú dlhodobo nútení sami znášať svoje náklady, bez toho aby ich premietli do konečných cien. "Vidíme ako rastie minimálna mzda, ako je nedostatok zamestnancov na Slovensku, nedostatok zamestnancov v pekárňach, ktorých musíme preplácať, aby sme vôbec mali ľudí, s ktorými máme robiť. Toto všetko má za dôsledok, že nám tie náklady reálne rastú," vysvetlil Baričák.  

"Chlieb drahší bude ale nie preto, že sa pekári jednostranne rozhodnú. Ale z toho dôvodu, že je tu objektívny prípad, a to je v tomto prípade novela zákonníka práce a príplatky," povedal Martin Katriak prezident zväzu obchodu. Pekárov, ako aj iných dodávateľov však okrem týchto nákladov trápia aj ďalšie. Spojené s nekalými obchodnými praktikami veľkých hráčov. Zástupca ministerstva pôdohospodárstva tvrdí, že podnetov majú stále veľa. "Najčastejšie sú opakované platby za nič, za to že skončil prvý kvartál. Alebo, že máme narodeniny, alebo že chceme zaplatiť účasť v letáku," uviedol Milan Lapšanský generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu ministerstva. 

"Vyjednávania so všetkými odberateľmi sú veľmi ťažké, a veľa krát sme v situácii, kedy sme nútení akceptovať možno nižšiu cenu, aká nám nevyhovuje," poznamenal Baričák. Aj preto si pekári a obchodníci sadli za rokovací stôl a uzavreli dohodu o poctivom obchode. Podľa, ktorej budú nekalé praktiky obchodníkov neprípustné v akejkoľvek forme. Pekári sa zasa zaviazali vytvoriť spravodlivé podmienky pre všetkých odberateľov rovnako. Obchodníci naopak prisľúbili brať do úvahy všetky oprávnené náklady pekárov. 

"Je to dohoda rovný medzi rovnými. A potvrdenie týmto dokumentom je to, čo by sme mohli mať aj s ostatnými našimi dodávateľmi," pokračoval Katriak. Prezident slovenských obchodníkov však jedným dychom dodáva, že by to ale v prípade výrobcov v iných odvetviach nemalo znamenať všeobecné zvýšenie potravín ako takých. 

Pozrite si reportáž o kontrole potravín hygienikmi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy